Олексій Омельяненко / фото "Зік"

Екс-депутат Київради від Партії регіонів Олексій Омельяненко організував режим особливого земельного сприяння для УПЦ МП для виділення промосковській церкві ділянок у столиці під будівництво культових споруд.

Про це заявив колишній депутат Київської міськради з фракції УДАР, підприємець і блогер Олексій Давиденко, повідомляє "Обозреватель".

"Шалена представленість московського патріархату конкретно в Києві, це, по суті, результат "роботи" 2006-2013 рр. 7 років сесії відбувалися приблизно двічі на місяць: якщо помножити 12 місяців на 2, то це приблизно 20+ сесій на рік… а ця вакханалія тривала 7 років. Тобто приблизно 100+ сесій Київради, на яких виносилися рішення про відведення земельних ділянок для Московського патріархату", - уточнив він.

Відео дня

"… Депутати казали, мовляв, давайте якийсь баланс зберігати, тобто ми не можемо відводити десятки земельних ділянок Московському патріархату і не відводити взагалі для інших, у нас же є греко-католики, католики, давайте виділяти, люди теж просять, чому ми їм не даємо? Чому їхні питання просто лежать в шухляді, а "московські" питання голосуються? Відповідь зазвичай була така: "В чому питання? У вас є лобісти? Будь ласка, займайтеся, готуйте рішення, і якщо зал підтримує… Тут треба зауважити, Олексій Омельяненко був членом земельної комісії, тобто йому, звісно, було легше ці земельні рішення готувати", - розказав Давиденко.

При цьому, як додав екс-депутат, Омельяненко справляв враження віруючої людини, "яка завзято, на кожній сесії виносить і виносить ці питання московського патріархату, і відводить землю".

"Тобто така "віра у свою церкву", що він десятки ділянок відводить церкві (УПЦ МП, - Ред.) по всьому місту. Я точно пам’ятаю, що це було по всьому місту. Якби ділянки "бралися" тільки на Києво-Печерських пагорбах, або в Ботанічному саду, то через якийсь час воно б впадало в очі, а тут всюди: Дарницький, Дніпровський, Деснянський, по всьому місту відводять і відводять", - пояснив він.

"Я не відкриваю таємницю, - продовжив колишній обранець, - що навіть не митрополит Павло (Лебідь, екс-намісник Лаври, відомий ще як Паша-Мерседес, - Ред.) був головним лобістом у Київраді цих земельних питань. Єдиною людиною, яка виносила всі земельні питання і побудови церков Московського патріархату, був депутат Партії регіонів Олексій Омельяненко. Він був вірянином, парафіянином Московського патріархату, і публічно про це говорив. Всі питання, які він виносив, проходили земельну комісію Київради автоматично. Я не пам’ятаю жодного разу, щоб питання не пройшло і виставлялося другий чи третій раз, або ж змінювались проєкти рішень – вони всі проходили на 100%". Екс-депутат уточнив, що сам Павло Лебідь на сесіях міськради з’являвся вкрай рідко.

Олексій Давиденко також підкреслив, що не без участі Омельяненка така земельна промосковська "вакханалія" тривала 7 років.

Як розповів Давиденко, на сесіях такі земельні питання проводились під релігійним прикриттям, депутатів фактично вводили в оману: "Зазвичай це звучало так: шановні депутати, ви знаєте, наш колега, а також Києво-Печерська лавра просить підтримати, ми виносимо, це церква, це не політичне питання, ми просимо зал підтримати. Під таким соусом все це підтримувалося".

Нагадаємо, Омельяненко після виборів у Київраду 2008 р. очолював фракцію ПР, яка разом з політсилою мера Черновецького мали більшість в міськраді, що здебільшого запам'яталася масштабними земельними "дерибанами" столичних ділянок.

Не дивно, що і сам Омельяненко фігурував у справі про земельні махінації та навіть був оголошений у розшук.

Свого часу цей київський політик також був головою наглядової ради ВАТ "Трест Київміськбуд-1" ім. Загороднього та почесним президентом компанії.

В 2018-му Омельяненко також став фігурантом справи про виведення 100 млн грн з "Укргазбанку". За даними правоохоронців, протягом 2008-2010 рр. цей діяч за попередньою змовою з керівником однієї з дирекцій "Укргазбанку" організував схему виведення бюджетних коштів

В 2019 р. екс-депутата навіть заарештовували із заставою в 90 млн грн. Втім, згодом всі обмеження проти нього дивним чином розчинилися.