Кирило Шевченко

Хвиля критики в сторону голови Нацбанку України Кирила Шевченка має штучну природу, а її організатори переслідують мету дискредитувати чинну владу.

Про це написав у Facebook політичний експерт Кирило Сазонов.

Він порівняв ситуацію зі спробою ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої очистити фінансову сферу.

Відео дня

"Зараз, коли НБУ благополучно вивів економіку за ручку з коронакризи і впритул наблизився до очищення кредитних спілок та страхових компаній, яких на порядок більше, ніж було банків за Гонтаревої, хтось знову підняв інформаційну хвилю, свідомо направляючи її проти Кирила Шевченка, маючи намір вибити ключову фігуру і в наведенні порядку у фінансовому секторі, і в переговорах з іноземними партнерами", - зазначив Сазонов.

Він зауважив, що інформаційну хвилю проти Шевченка "розганяють" активісти партії Демсокира, а причин для звільнення голови НБУ, окрім політичних, немає.

"Ті, хто стоїть за Демсокирою, як раз і керуються цими суто політичними мотивами - зруйнувати фінансову стабільність, щоб на цьому тлі дискредитувати чинну владу. Мовляв, ми ж говорили: вони не можуть, давайте краще ми", - зробив висновок експерт.

При цьому основа для розмов про відставку Шевченка - матеріал британської Financial Times – спирається лише на свідчення двох анонімних джерел. Там же згадується, що перестановка голови НБУ може ускладнити переговори з МВФ про транш.

"Шевченку дістався найскладніший період коронакризи. І те, що за весь цей час гривня залишалася в межах 27 за долар - спасибі Шевченкові і обраній ним стратегії. Тому - відчепіться від Шевченка, якщо не хочете долар по 37 і припинення переговорів з МВФ, від якого, до речі, вже в серпні очікуються спеціальні права запозичення на $ 2,7 млрд", - констатував Сазонов.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Нацбанк і Міністерство фінансів США відновили спільну роботу в сфері розслідування фінансових злочинів.