Тарифи на теплову енергію в Україні підвищуватися не будуть.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, про це заявив член Нацкомпослуг Валерій Кальченко на підсумковій конференції проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Реформа міського теплозабезпечення в Україні».

Кальченко зазначив, що комісія розробила й подала на узгодження Положення про встановлення тарифів на теплову енергію нижче економічно обгрунтованого рівня. Нацкомпослуг отримає право офіційно розрахувати й закріпити економічно обгрунтований тариф. Одночасно підтверджуватиметься розмір діючих (базових) тарифів на тепло для населення. Тобто тариф підвищуватися не буде.

Відео дня

За словами члена Нацкомпослуг, такий порядок необхідний лише для економічних розрахунків і проведення компенсації різниці в тарифах. Розмір компенсації розраховуватиметься як різниця між діючим і економічно обгрунтованим тарифом, помножена на обсяг реалізованих підприємством комунальних послуг.

Кальченко нагадав, що цього року на ці цілі в держбюджеті передбачено 5,125 млрд грн.

За даними Нацкомпослуг, діючі тарифи на комунальні послуги не відповідають економічно обгрунтованому рівню. Зокрема, середньозважений тариф на теплову енергію, який платить населення, становить 227 грн/Гкал. При цьому економічно обгрунтований рівень тарифу становить 312 грн/Гкал. Таким чином, у середньому по Україні тарифи покривають близько 70% собівартості теплової енергії. Різницю підприємствам покриває держава.

Як повідомляв УНІАН, в оновленій редакції проекту постанови «Про приведення тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення до економічно обгрунтованого рівня» Нацкомпослуг пропонує на перехідний період затвердити тимчасові тарифи на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання й водовідведення, застосувавши до діючих тарифів коефіцієнт 1.

Читайте також:

Янукович доручив визначитися з тарифами на тепло і воду нижче економічно обґрунтованого рівня

Мінрегіон пропонує формувати тарифи на тепло і воду за категоріями споживачів