На українських дорогах запустять 5G / фото УНІАН

Міністерство інфраструктури України спільно з мобільним оператором Vodafone і компанією Nokia Solutions and Networks Ukraine запустили пілотний проект «Інтернет речей на дорогах на базі технології зв'язку п'ятого покоління 5G» на 21 кілометрі траси Н-01, який дозволить створити віртуальну мережу для вирішення проблем безпеки дорожнього руху і аналізу транспортних потоків.

Читайте такожlifecell побудував мережу Інтернету речей у трьох містах

Як повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян під час брифінгу, відповідний меморандум був підписаний сьогодні між «Укравтодором», Vodafone, Nokia, «Українським центром цифровізації і кібербезпеки» і «Українськими новітніми технологіями».

Відео дня

«Наша мета - щоб дороги були «розумні». Тобто такі, які інтегрують транспортну інфраструктуру в одну інтелектуальну мережу, забезпечуючи комфорт і безпеку користувачів. Цей проект дозволить створити віртуальну мережу, яка дозволить вирішити такі проблеми, як безпека дорожнього руху, аналіз транспортних потоків. Ми щойно підписали меморандум з нашими міжнародними партнерами, який передбачає співпрацю щодо реалізації цього проекту. Відразу після підписання ми переходимо до активної фази співробітництва», - сказав він, додавши, що вчора почалися монтажні роботи.

Омелян повідомив, що проект буде реалізовуватися на пілотній ділянці траси Н-01. «Пілот буде реалізовуватися на 21 кілометрі Дніпровського шосе. Протягом 2 місяців будемо тестувати технологію інтернету речей на дорозі і збирати статистичні дані за допомогою мережі LTE, а вже з другого півріччя 2019 року - за допомогою зв'язку 5G», - сказав він.

Також міністр зазначив, що на завершальній, третій фазі буде реалізований повномасштабний проект, який передбачає покриття сучасними технологіями всіх автомобільних доріг міжнародного значення.

За його словами, вже 25 квітня планується офіційний запуск і початок збору статистичних даних з метою підвищення безпеки на дорозі.

Присутній на брифінгу менеджер проектів і програм Nokia Олександр Ласкавий повідомив, що на трасі Київ-Дніпро буде встановлено три відеокамери, а також метеостанція, яка показуватиме погоду.

«З нашими партнерами Vadofone на перехресті на 21 кілометрі траси Київ-Дніпро ми розгорнули тестовий сегмент, який включатиме в себе три відеокамери, також там буде метеостанція, яка буде показувати погоду», - сказав він.

Ласкавий пояснив, що вся інформація буде йти через комерційну мережу LTE компанії Vodafone і передаватися за допомогою відеостримів до стаціонарного відеоаналітичного центр Data-центру компанії Vodafone, де буде формуватися аналітика всього, що відбувається на перехресті.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2018 року Світовий банк оголосив тендер на закупівлю 10 вагових комплексів у русі (Weight in motion) для Державної служби України з безпеки на транспорті на суму 4,9 млн дол.

У серпні минулого року міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що, починаючи з весни 2019 року, почнеться установка десяти систем автоматичного зважування великовагового транспорту на ключових трасах, які ведуть до Києва. За його словами, всі датчики фіксування переваги будуть вмонтовані в дорожнє полотно.