Ілюстрація REUTERS

Уряд збирається протестувати технологію перепису населення через гаджети - смартфони або планшети - у грудні поточного року.

Читайте такожНаселення України суттєво скоротиться до 2030 року

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку Степан Кубів у своєму блозі на LIGA.net.

Відео дня

"Як альтернативу паперовій анкеті ми пропонуємо громадянам самостійно заповнити відповідні дані в електронному кабінеті домогосподарства, наприклад через смартфон. Заповнена інформація буде захищена спеціальним шифруванням, щоб знеособити персональні дані під час передачі на центральний сервер", - зазначив він.

За словами Кубіва, для тих, хто не захоче або не зможе самостійно ввести дані в електронній формі, пропонуватимуть відповісти на питання анкети, яка буде у представників команди перепису на спеціальному смартфоні або планшеті.

"Ці дані захищені і будуть потрапляти на центральний сервер Держстату. В сумі вони дадуть нам розуміння соціології і демографії регіону, фактичної кількості жителів та іншу інформацію без її персоналізації", - написав віце-прем'єр.

Він повідомив, що після аналізу ефективності такого способу можна буде не лише провести перепис населення в 2020 році, але й перейти до наступного етапу - цифровізації інших подібних заходів - від електронних опитувань з важливих питань до виборів президента чи Верховної Ради через смартфон.

"Головне, що ми вже почали цей процес", - сказав Кубів.

Ідея провести перепис населення через смартфон і з використанням технології блокчейн була висловлена командою Володимира Зеленського під час президентської виборчої кампанії.

Кабмін призначив плановий перепис населення на 2020 рік. За попередніми підрахунками, він обійдеться держбюджету в 2 млрд грн. Попередній раз перепис проводився в 2001 році. За його результатами було встановлено, що в Україні проживає 48,5 млн осіб.

Дані щодо фактичної чисельності населення є базою для формування регіональних бюджетів, визначення розміру субвенцій, розрахунку навантаження на транспортну інфраструктуру, необхідну кількість дитячих садків, шкіл і медзакладів.