Ілюстрація REUTERS

Антимонопольне розслідування щодо Google, яке проводиться у США за участю 50 прокурорів, розширюється. Якщо спочатку слідчі органи цікавив лише рекламний бізнес Google, то тепер пильна увага також приділяється пошуковому сервісу і платформі Android.

Читайте такожGoogle запустивши безкоштовного "вбивцю" SMS

За минулі роки Google стала використовувати більше сервісів, і платформ з тіснішою інтеграцією між ними. Враховуючи, що розслідування стосується використання даних клієнтів, здається цілком логічним, що воно захоплює всі суміжні сервіси і платформи. Таким чином, кожна частина бізнесу компанії може представляти інтерес для контролюючих органів, пише itc.ua. Зазначимо, ще у вересні цього року в своєму блозі компанія заявила, що буде всіляко співпрацювати зі слідством.

Відео дня

Нагадаємо, влітку цього року в США почалося масштабне антимонопольне розслідування щодо великих технологічних компаній.

Крім США, регулюючі органи ряду країн також мають претензії до Google.

У 2017 році Єврокомісія визнала Google винною в маніпулюванні пошуковою видачею з метою просування власних інтернет-сервісів і призначила штраф у €2,42 млрд. Потім в 2018 році Єврокомісія оштрафувала Google на рекордну суму в €4,34 млрд за зловживання домінуючим становищем Android. Обидва штрафи зараз оскаржуються Google в Європейському суді загальної юрисдикції.

Вже на початку 2019 року Google оштрафували в Європі на €1,49 млрд за блокування конкуруючих рекламодавців.

У травні 2019 року індійське антимонопольне відомство ініціювало перевірку Google, щоб виявити можливі зловживання, пов'язані з Android.

А буквально через тиждень питання до Google з'явилися і в антимонопольних органів Італії.