Ілюстрація REUTERS

Незважаючи на всі заяви Apple про те, що конфіденційність є для неї пріоритетом, виявилося, що резервні копії даних в iCloud не використовують наскрізне шифрування. Це значно полегшує завдання правоохоронним органам, оскільки їм навіть не потрібно доступ до смартфону.

Читайте такожApple вибачилася за прослуховування підрядниками запитів Siri

Згідно виданню Reuters, компанія відмовилася від планів дозволити користувачам шифрувати свої файли в iCloud після неодноразових скарг ФБР.

Відео дня

Apple тривалий час хвалилася тим, що завжди відстоює конфіденційність користувачів, навіть розгорнула величезний рекламний банер біля виставкового центру CES в Лас-Вегасі, який свідчив: "Все, що відбувається на вашому iPhone, залишається на вашому iPhone".

Нова система захисту мала допомогти користувачам вберегти свої файли від зловмисників. Після її впровадження компанія не змогла б контролювати дані, які завантажуються в iCloud. Відповідно, і не змогла б передавати їх третім особам. Але в один момент Apple відмовилася від шифрування резервних копій в хмарі через ризик втрати доступу користувачів до своїх файлів.

Деякі джерела стверджують, що саме ФБР виступило проти шифрування даних в iCloud, і Apple просто вирішила більше "не дражнити ведмедя".

За даними Reuters, в першій половині минулого року Apple передала правоохоронним органам повні резервні копії приблизно з 6 000 пристроїв, задовольнивши 1568 запитів. У другій половині 2018 року в розпорядженні американських спецслужб виявилися дані з більш ніж 14 000 акаунтів користувачів.