Ілюстрація REUTERS

Для підвищення безпеки комунікацій Європейська комісія рекомендувала своїм співробітникам переходити на додаток для обміну миттєвими повідомленнями Signal.

Читайте такожViber розповів про свою аудиторії в Україні: ТОП-3 міст користувачів

Видання Politico повідомляє, що раніше цього місяця Єврокомісія розіслала відповідне повідомлення внутрішніми каналами, в якому йшлося, що месенджер був обраний через наскрізне шифрування і відкритий вихідний код. Останнє, на відміну від інших подібних програм, дозволяє досліджувати додаток на наявність шпигунських модулів, пише itc.ua.

Відео дня

Signal не буде використовуватися для всіх видів комунікацій. Посадові особи Єврокомісії, як і раніше, зобов'язані використовувати зашифровані листи для обміну незасекреченою, але конфіденційною інформацією. Секретні документи підпадають під суворіші правила безпеки. Використання Signal в основному рекомендовано для зв'язку між співробітниками і людьми за межами організації.

Така ініціатива виникла в той момент, коли ЄС намагається посилити свої стандарти кібербезпеки після серії гучних інцидентів. У червні 2018 року представництво ЄС в Москві піддалося кібератаці: хакери, ймовірно, зламали два комп'ютери з метою крадіжки дипломатичної інформації. Пізніше в тому ж році мережа дипломатичних комунікацій ЄС була зламана. Згідно з офіційними заявами, той випадок продемонстрував "вкрай поганий рівень захисту".

Єврокомісія – не єдиний урядовий орган, який рекомендував своїм співробітникам перейти на Signal. У грудні минулого року Консервативна партія Великобританії радила своїм представникам використовувати Signal замість WhatsApp. Ходили чутки, що це через функцію секретних чатів із зникаючими повідомленнями, щоб запобігти витоку. Однак у партії заявили, що це через кількість депутатів, яка перевищила максимально допустимий розмір групи в WhatsApp.

Signal вважається одним із найбільш безпечних додатків для обміну повідомленнями. На відміну від WhatsApp, він не зберігає метадані повідомлень і не використовує хмарне сховище для резервного копіювання повідомлень. У свій час його рекомендував Едвард Сноуден.