Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо покращення якості послуг рухомого (мобільного) зв'язку.

Читайте такожVodafone подвоїв абонплату за тарифні плани

Відповідне розпорядження уряду від 18 липня оприлюднено на урядовому порталі.

Відео дня

Згідно з повідомленням на сайті, реалізація зазначеного плану заходів приведе до переходу на європейські підходи до інформування абонентів про рівні якості телекомунікаційних послуг голосової телефонії, текстових повідомлень (SMS) і доступу до інтернету в мережах мобільного зв'язку. Також затвердження плану забезпечить сталість функціонування телекомунікаційних мереж загального користування шляхом запровадження конвергентних рішень взаємодії мереж мобільного та фіксованого зв'язку.

Крім того, в Україні впровадять систему моніторингу якості телекомунікаційних послуг, а також буде ініційовано законодавчі акти щодо посилення відповідальності за викрадення телекомунікаційного обладнання.

Зокрема, для цього пропонується включити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), до переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» в частині здійснення позапланових заходів державного нагляду. Для цього регулятору необхідно отримати дозвіл Державної регуляторної служби та Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

На мобільних операторів також покладається зобов’язання дотримання показників якості послуг мобільного зв'язку та їх граничних нормованих рівнів, а також ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій.

Як зазначається, затвердження заходів забезпечить технологічну нейтральність у різних діапазонах частот для надання споживачам телекомунікаційних послуг із застосуванням різноманітних телекомунікаційних технологій.

Реалізація більшості заходів запланована до кінця 2018 року.

«Планом передбачено розроблення та прийняття низки нормативно-правових актів Адміністрації Держспецзв'язку, НКРЗІ, Кабінету міністрів та законопроектів, супроводження законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді України, а також проведення заходів державного нагляду НКРЗІ», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, голова НКРЗІ Олександр Животовський заявив, що кількість скарг на якість покриття мобільних операторів різко зросла у 2018 році. Серед причин, які призвели до погіршення мобільного зв'язку, він назвав побудову мережі четвертого покоління, а також значне зростання крадіжок і пошкоджень телекомунікаційного обладнання, зокрема кабелів.

Крім того, за словами Животовського, під час перевірки мобільного зв'язку за розпорядженням Кабінету міністрів оператори не надали об'єктивних даних.