Євросоюз ставить за мету скоротити смертність на дорогах до нуля до 2050 року \ wikimedia.org

Технології обмеження швидкості, по всій видимості, з 2022 року стануть обов'язковими для всіх автомобілів, що продаються в Євросоюзі.

Читайте такожАвтопілот Tesla навчився визначати стоп-сигнали і зміну смуги руху

Європейська комісія попередньо схвалила відповідні норми, передає Бі-бі-сі. Прихильники цих заходів кажуть, що вони можуть врятувати тисячі життів. Євросоюз ставить за мету скоротити смертність на дорогах до нуля до 2050 року.

Відео дня

За новими правилами європейські автомобілі в обов'язковому порядку повинні будуть оснащуватися системою "розумної" корекції швидкості (ISA), вдосконаленими екстреними гальмами і технологією, яка буде перешкоджати виїзду автомобіля за межі своєї смуги.

"Кожен рік на наших дорогах гине до 25 тис. осіб. Причина абсолютної більшості цих подій - людський фактор", - заявила єврокомісар Ельжбета Беньковська. "З цими новими системами безпеки, а вони стануть обов'язковими, ми зможемо домогтися ефекту, порівняного з результатом запровадження обов'язкових ременів безпеки", - додала вона.

Серед інших заходів безпеки, які планується зробити обов'язковими для європейських автомобілів, вантажівок і автобусів, називають систему попередження про те, що водій засинає або чимось відволікається - наприклад, смартфоном, а також бортовим самописцем, аналогічним "чорному ящику" в літаках, щоб у разі аварії було легше розібратися.

Крім того, водіям автобусів і вантажівок обіцяють, що у них завдяки новим технологіям більше не буде "сліпих зон".

До 2038 року кількість серйозних травм при ДТП повинна зменшитися на 140 тис. Європейське агентство з транспортної безпеки схвалює ці плани. Однак остаточно прийняти норми зможуть тільки через кілька місяців.