Дострокова виплата була здійснена завдяки покращенню операційної ефективності / фото УНІАН

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" здійснила дострокове повне погашення першої частини бридж-кредиту державного "Ощадбанку" в розмірі 500 мільйонів гривень.

Читайте також"Укрзалізниця" звинуватила "дочку" російського банку в спробі продати її кредитну заборгованість

Як повідомили в прес-службі "Укрзалізниці" з посиланням на голову правління компанії Євгена Кравцова, дострокова виплата була здійснена завдяки покращенню операційної ефективності.

Відео дня

"Виплати "Ощадбанку" здійснені "Укрзалізницею" без додаткового залучення кредитних ресурсів, достроково і в повному обсязі. Це стало можливим завдяки покращення операційної ефективності та максимально раціональному використанню наявних ресурсів. Це є продовженням нашої послідовної політики, коли в період 2017-2019 років кредитний портфель "Укрзалізниці" було зменшено на 9,4 мільярда гривень", - цитує прес-служба Кравцова.

У повідомленні з посиланням на голову правління "Укрзалізниці" зазначається, що своєчасне та належне виконання фінансових зобов'язань є принциповою позицією "Укрзалізниці" і характеризує компанію як надійного партнера.

Кравцов нагадав, що бридж-кредит "Ощадбанку" також, як і фінансування Державного агентства інфраструктурних проектів України, були залучені компанією в березні 2019 року в національній та іноземній валютах для рефінансування частини заборгованості за єврооблігаціями, що додатково знизило потенційні ризики отримання збитків від курсових різниць.

Кравцов також повідомив, що надходження компанії у 2018 році були збільшені на 13% у порівнянні з 2017 роком, а чистий прибуток зріс на 78%, попри зростання ринкової вартості основних складових операційних витрат.

"Ліквідність компанії залишається на стабільному рівні, що додає впевненості інвесторам у виконанні "Укрзалізницею" своїх фінансових зобов'язань", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня "Укрзалізниця" за підтримки Кабінету міністрів України своєчасно здійснила погашення першої частини єврооблігацій на 150 мільйонів доларів і виплатила черговий купонний дохід за ними. Кредитні ресурси для рефінансування заборгованості надали державний "Ощадбанк" і Державне агентство інфраструктурних проектів України (Укрінфрапроект).

У травні 2013 року "Укрзалізниця" вперше провела на Ірландській фондовій біржі розміщення п'ятирічних євробондів з купоном на рівні 9,5% річних в обсязі 500 мільйонів доларів з погашенням 21 травня 2018 року.

Основними інвесторами, які придбали облігації "Укрзалізниці", є інвестиційні фонди (68%), банки (25%) і хедж-фонди (6%).

12 травня 2015 року "Укрзалізниця" повідомила кредиторам про настання технічного дефолту підприємства і зазначила, що планує провести реструктуризацію боргу перед приватними кредиторами на 32 мільярди гривень при загальній сумі боргу в 37,5 мільярда гривень. З них внутрішній борг перед приватними кредиторами становив близько 22 мільярдів гривень.

У грудні 2015 року "Укрзалізниця" погодила з комітетом кредиторів умови реструктуризації облігацій на суму 500 мільйонів доларів. Зокрема, ставка купона була збільшена з 9,5% до 9,875% (діє з 21 листопада 2015 року) та продовжено термін погашення з 21 травня 2018 року до 15 вересня 2021 року.