фото УНІАН

Тендери "Укрзалізниці" знову стала вигравати компанія "Корпорація "КРТ", яка належить братам Ярославу і Богдану Дубневичам, повідомляють Podrobnosti.ua у ТВ-сюжеті "Укрзалізниця" втрачає мільярди гривень на підставних тендерах".

Читайте також"Укрзалізниця" має намір повторно оголосити тендер на закупівлю близько 2,5 тисячі напіввагонів

Після призначення Михайла Костюка головою "Укрзалізниці" фірма Дубневичів протягом 2009 року виграла низку тендерів залізниці на суму 1,37 мільярда гривень. У 2010 році компанія отримала підряди щонайменше на 900 мільйонів гривень. Після звільнення Костюка з "Укрзалізниці" на початку 2011 року компанія Дубневичів не виграла жодного суттєвого тендеру залізниці. Але, як пишуть Podrobnosti.ua, "Корпорація "КРТ", яку пов'язують з одіозними львівськими олігархами, а зараз вже і народними депутатами Ярославом і Богданом Дубневичами, виграє всі тендери на виготовлення запчастин для ремонту шляхів. Хоча вартість у їх конкурентів, наприклад, у АТ "Механіка", менше приблизно на 35-40 відсотків.

Відео дня

"Складається ситуація, що власники цієї виробничої компанії дуже близькі до Верховної Ради, а саме є депутатами. Тут неправильно сказати власники, швидше за кінцеві бенефіціари, бо власники завжди там приховані. Їх подивитися не можна, хоча в останньому тендері бере участь КРТ, де власниками є пов'язані особи з нардепами. І це чітко видно з єдиного реєстру. Це незважаючи на те, що Ярослав Дубневич в ЗМІ заявив, що підприємство КРТ їм не підкоряється і воно передано в управління якимось там структурам", - говорить Віталій Руденко, директор АТ "Механіка".

За інформацією Podrobnosti.ua на даний момент в НАБУ розслідують близько 20 справ за фактом корупції в "Укрзалізниці". Серед них і стосується фірми "КРТ". Вчора в ЗМІ з'явилася інформація, що свідок по цій справі навіть попросив захисту у детективів, оскільки боїться за своє життя. Цю інформацію, як і те - на якій стадії зараз знаходиться розслідування, і хто є фігурантами - НАБУ обіцяли прокоментувати через кілька днів.

Зі свого боку, як прокоментували у прес-службі компанії, нове керівництво "Укрзалізниці" підтримує розслідування НАБУ, так як має намір очистити тендери від корупційної складової.

Корупція у держзакупівлях, за словами голови "УЗ" Євгена Кравцова, не тільки гальмує реформи, а й негативно впливає на бюджет "Укрзалізниці". І з такою ситуацією її керівництво не має наміру миритися. Тому проводиться постійна робота по удосконаленню електронних торгів, спрощення процедури закупівель та їх відкритості і прозорості.