Зеленський звернув увагу на черги фур на кордоні зі Словаччиною / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський, повертаючись в Україну зі Словаччини після офіційного візиту, висловив обурення багатокілометровими чергами вантажних автомобілів, які очікують пропуск на кордоні.

Читайте такожУкраїна і Словаччина підписали угоду щодо аеропорту "Ужгород"

Про це йдеться у повідомленні прес-служби офісу президента.

Відео дня

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко доповів, що черги виникли через те, що на пункті пропуску з боку Словаччини зламався сканер, і тепер пропускна спроможність пункту впала. "Вони забирають тільки п'ять вантажних транспортних засобів на годину, це на добу - 120 транспортних засобів", - сказав він.

Зеленський зазначив, що Міжнародний автомобільний пункт пропуску "Ужгород - Вишнє Німецьке" має бути включений до програми "велике будівництво" і наступного року, нарешті, добудований.

Заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко зазначив, що для прискорення робіт на пункті пропуску можна взяти за основу проект реконструкції, розроблений раніше. Він передбачає відновлення наявних будівель, Будівництво боксу для поглибленого огляду, пристрій пішого переходу, систем відеоконтролю і зважування.

Для завершення робіт необхідно 146,7 мільйона гривень, 8 мільйонів гривень з яких передбачені в кошторисі поточного року і будуть використані для закінчення робіт на пішохідній зоні. Завершення в повному обсязі та введення в експлуатацію планується в грудні 2021 року.

За даними ДПСУ, останнім часом фіксуються черги транспортних засобів, наступних на виїзд з України.

Станом на 24 вересня перед пунктами пропуску "Ужгород" та "Тиса" на виїзд з України перебувало понад 200 вантажівок.

За словами голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова, поки опрацьовують пілотний проект зі створення онлайн-черги, за прикладом європейських країн, коли водії зможуть заздалегідь бронювати дату і час проходження оформлення на кордоні.

У ДПСУ закликали всіх, хто має намір перетнути державний кордон найближчим часом, стежити за рекомендаціями й вибирати найменш завантажені пункти пропуску, щоб уникнути зайвого очікування.