Це відбудеться після приєднання України до загальної системи маршрутних зборів Євроконтролю / УНІАН Володимир Гонтар 

Авіакомпанії з України, які заборгують державному підприємству "Украерорух" за аеронавігаційне обслуговування, вже з осені можуть отримати заборону на польоти до Європи або зіткнуться зі складнощами при виконанні рейсів.

Про це повідомляє Avianews.com.

Читайте такожУкраїна приєднається до європейської системи авіазборів

Відео дня

Це відбудеться після приєднання України до загальної системи маршрутних зборів Євроконтролю.

"Це дає конкретні переваги кожному учаснику авіаційного ринку. Для авіакомпаній - відкритий і стандартизований процес формування ставок, їх щорічну актуалізацію і зручну оплату рахунків. "Украероруху" — повне покриття власних витрат коштом ставок і гарантію їх повної оплати авіакомпаніями", - прокоментував нововведення глава "Украероруху" Андрій Ярмак.

Як буде працювати нова система

За новою системою з 1 листопада 2021 року Центральне бюро маршрутних зборів Євроконтролю буде виставляти авіакомпаніям єдиний рахунок за весь рейс за проліт над кількома країнами, в тому числі над Україною. Після цього організація розподілить кошти за надані послуги між різними провайдерами.

Якщо рахунок не оплатити, небо Європи виявиться закритим. Одночасно авіакомпанії можуть зіткнутися з проблемами під час польотів до Туреччини, оскільки країна також входить в Євроконтроль.

Таким чином, нова система оплати дозволить підняти фінансову дисципліну серед авіаперевізників. Оплачувати рахунки вибірково тепер не вийде. Однак санкції можуть застосовуватися тільки за нові борги. Старі борги нова система не буде враховувати.

Центральне бюро маршрутних зборів Євроконтролю буде збирати плату тільки за аеронавігацію на маршруті. Плата за диспетчерський супровід в районі аеродрому в Україні як і раніше буде перебувати в зоні відповідальності "Украероруху".

"Украерорух"

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України "Украерорух" уповноважене державним регулюючим органом цивільної авіації виконувати аеронавігаційне обслуговування в повітряному просторі України.

Європейська система авіазборів

24 листопада 2020 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) схвалила технічну інтеграцію України у спільну систему маршрутних зборів.