Фахівці служби озвучили свої спостереження / Фото Aviationweek

Німецька некомерційна рятувальна служба ADAC Luftrettung провела масштабні випробування електричного аеротаксі Volocopter в ролі "швидкої".

Про це повідомляє Aviation Week.

Читайте такожAston Martin представив концепт "міського" літака з вертикальним зльотом

Відео дня

За інформацією видання, випробування проводилися протягом останніх півтора років.

За підсумками проведених перевірок фахівці служби дійшли до висновку, що електричні аеротаксі можна використовувати в якості «швидкої» нарівні з традиційними медичними вертольотами.

Як пише видання, електричні пасажирські мультикоптери Volocopter тривалої підготовки до польоту не вимагають, а значить використання таких апаратів в медичних цілях дозволить істотно скоротити час вильоту медиків до пацієнта.

За підсумками проведених випробувань, фахівці ADAC дійшли до висновку, що на першому етапі аеротаксі Volocopter можна буде використовувати тільки для доставки лікарів швидкої допомоги до пацієнтів. При цьому для медичного перевезення такі літальні апарати використовуватися не будуть. За даними ADAC, сьогодні вертольоти служби використовуються тільки для перевезення лікаря до пацієнта в 60 відсотках викликів. У цих випадках електричні аеротаксі дозволять скоротити обсяги шкідливих викидів і витрати на обслуговування парку літальних апаратів.

Мережа посадкових майданчиків

За оцінкою ADAC, для повноцінної роботи аеротаксі в якості "швидкої" потрібно організувати велику мережу посадкових майданчиків. Для організації такої служби в Німеччині потрібно побудувати 250 таких майданчиків.

До 2022 року ADAC має намір завершити сертифікацію аеротаксі Volocopter для використання в якості "швидкої". Потім почнеться обмежене використання літальних апаратів в якості таких машин. Вони будуть літати на виклики в Дінкельсбюлі в Баварії та Ідар-Оберштайн в Рейнланд-Пфальці. Більш масштабне використання Volocopter почнеться у 2025 році.

Що таке Volocopter

Volocopter оснащений кільцевою рамою з 18 повітряними гвинтами, розміщеною над корпусом. Маса порожнього аеротаксі становить 290 кілограмів. Апарат може перевозити пасажирів або вантажі масою до 160 кілограмів. При максимальному завантаженні дальність польоту аеротаксі становить 27 кілометрів при швидкості в 70 кілометрів на годину. Апарат здатний розвивати швидкість до ста кілометрів на годину. Раніше стало відомо, що в другій половині 2019 року в Сінгапурі планується провести випробування Volocopter в якості міського аеротаксі.

Аеротаксі в США

У лютому 2020 року повітряні сили США заявили про намір оголосити тендер на розробку і постачання у війська електричних і гібридних транспортних літальних апаратів з вертикальним зльотом і посадкою.