Штраф за перевезення вантажів або пасажирів без необхідних документів становитиме 17 тис. грн / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала законопроект, що закріплює можливість автоматичного вагового контролю транспортних засобів, також автоматичної фіксації Державною службою з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") порушень габаритно-вагових параметрів.

За відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" (№3742) проголосували 280 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожРада в першому читанні підтримала збільшення штрафів за перевантаження фур

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, впровадження автоматичного вагового контролю транспортних засобів та автоматичної фіксації порушень сприятиме зменшенню корупційних ризиків та усуненню вибіркового зважування транспортних засобів.

Також законопроект спрямований на поліпшення стану безпеки дорожнього руху, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод, збереження від остаточного руйнування автомобільних доріг загального користування, зменшення витрат на утримання та ремонт дорожнього покриття і, як наслідок, наповнення державного бюджету України.

Крім цього, законопроектом встановлюються права та обов'язки вантажовідправника і вантажоодержувача, а також передбачається підвищення відповідальності автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

Зокрема, штраф за перевищення габаритно-вагових норм при перевезенні подільного вантажу або неподільного вантажу без відповідного дозволу на понад 30% від встановлених норм становить 51 тис.грн; від 20% до 30% від встановлених норм — 34 тис. грн; від 10% до 20% - 17 тис. грн, від 0% до 10% - 8,5 тис. грн.

Крім цього, передбачено, що штраф за перевезення вантажів або пасажирів без необхідних документів становить 17 тис.грн; міжнародне перевезення пасажирів або вантажів резидентами або нерезидентами України — 34 тис. грн. Для ефективного штрафування порушників законопроект закріпив порядок стягнення в судовому порядку штрафів, яке здійснюватиме "Укртрансбезпека".

Боротьба Зеленського з перевантаженням

  • 23 червня 2020 року президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до далекобійників з попередженням щодо штрафів за перевантажені фури.
  • 26 червня 2020 року Зеленський зазначив, що за дотриманням габаритно-вагових норм при завантаженні транспортних засобів на українських дорогах буде стежити Нацполіція і Служба безпеки України.
  • За одну добу, 2 липня, інспектори "Укртрансбезпеки" перевірили 6598 вантажних транспортних засобів і нарахували понад 54 тис.євро плати за перевантаження.
  • 9 липня 2020 року в Євросоюзі затвердили нові вимоги до оплати праці далекобійників та умови для відпочинку водіїв вантажівок.
  • 19 серпня 2020 року Зеленський поставив завдання провести перезавантаження "Укртрансбезпеки", а також заявив, що в Україні необхідно впровадити автоматичну систему фіксації перевезених вантажів.
  • У грудні 2020 року Криклій повідомив, що Центр обробки даних габаритно-вагового контролю Державної служби з безпеки на транспорті, необхідний для впровадження системи автоматичної фіксації порушень, вже готовий до експлуатації.
  • 2 лютого 2021 року Рада в першому читанні підтримала збільшення штрафів за перевантаження фур.