Фото Багрянцев Юрій, УНІАН

Вихід РФ із зернової угоди Україна повинна використовувати, щоб відстояти своє право на вільне судноплавство, і розблокувати порти для експорту всіх видів продукції. Про це заявив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"Абсолютно неправильно взагалі говорити про зернову угоду. З окупантами ніяких угод взагалі не може бути! Ці угоди не можуть влаштовувати Україну, тому що за міжнародними законами, громадянська торгівля повинна здійснюватися, навіть коли ведуться війни. Те, що робить Росія - це піратство і тероризм", - підкреслив Каленков. 

За його словами, зараз, коли РФ сама вийшла з усіх угод, Україні потрібно наполягати на виконанні міжнародних правил морської торгівлі. Для цього необхідно виконати ряд підготовчих процедур. 

Відео дня

"Для того, щоб Україна могла користуватися Чорним морем для торгівлі, потрібно забезпечити Україну ППО. Це перше. Друге - просити у наших партнерів забезпечити Україну катерами і мінними тральщиками. Третє - це доступ до страхування і фонд, який міг би перестраховувати ризики страхових компаній, які будуть страхувати і судна, і вантажі України. Це конкретні кроки, які не призводять ні до якої ескалації і вирішують проблему, повертаючи і Україну, і всіх інших учасників в рамки міжнародного законодавства з міжнародної торгівлі", - перерахував Каленков. 

Також, за його словами, міжнародні партнери можуть піти на крок далі і надати військовий супровід. 

"Але найголовніше - українським чиновникам потрібно припинити говорити за зернову угоду. Не потрібно йти на поводі у росіян. Немає ніяких угод. Є міжнародне законодавство і міжнародні правила торгівлі. Ось в цих рамках потрібно і існувати, і домагатися того, щоб Росія теж з цим рахувалася. А для цього, як я вже сказав, потрібні абсолютно зрозумілі кроки, які в силах наші партнери забезпечити", - резюмував Каленков.

Нагадаємо, днями Федерація роботодавців транспорту України оприлюднила заяву, згідно з якою через блокування портів Україна втратила мінімум 10% ВВП, 18 млрд доларів валютної виручки, 500 тис. робочих місць і 135 млрд грн податків - що можна порівняти з бюджетом витрат України на освіту або охорону здоров'я.

Раніше віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об'єднатися для розблокування українських портів.