Міністерство інфраструктури України опрацьовує нові механізми фінансування авіаційної та туристичної інфраструктури в межах реалізації програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про це повідомив у Facebook міністр інфраструктури України Олександр Кубраков за підсумками форуму "Велике будівництво: авіація та туризм". 

Одним із таких механізмів є створення Спецфонду для розвитку авіа та залізничної інфраструктури.

Відео дня

"За допомогою нього у найближчі роки плануємо залучити близько 16 млрд грн на розвиток аеропортів та залізниці", – зазначив Кубраков.

Також Мінінфраструктури починає впровадження в Україні механізму Public Service Obligation. Йдеться про компенсацію з бюджету частини вартості квитка на критично важливих для держави маршрутах. "Ми вже маємо перші приклад на залізниці. Наступною буде авіагалузь", – написав глава МІУ.

Він також повідомив, що станом на сьогодні уже досягнуто принципової згоди з авіакомпаніями щодо розвитку внутрішніх авіаперевезень. Уряд опрацьовує зниження ставки ПДВ до 7% на операції з внутрішніх авіаперевезень.

"З початку минулого року дві галузі: авіація та туризм – переживають одну із найдовших економічних криз у власній історії. Основна роль держави у цих процесах – підтримка галузей, створення додаткових напрямів їх зростання. Це те, заради чого існує і президентська програма Велике будівництво", – наголосив Кубраков.

Вкладення у туристичну інфраструктуру мають один із найбільших мультиплікаторів та впливають на велику кількість суміжних галузей, додав міністр. Як приклад він навів бум туристів із Саудівської Аравії влітку цього року. 50 тис. нових туристів та 2,5 млрд гривень для економіки стали можливими завдяки запуску регулярного прямого авіасполучення та 4 млн гривень інвестиції у рекламну кампанію.

"Туризм може і має бути бустером для економічного зростання. Наступного року на туристичну галузь вперше буде виділено понад 1,5 млрд грн", – повідомив також Кубраков.

Нагадаємо, 25 листопада на форумі "Велике будівництво: авіація та туризм" Мінінфраструктури та компанія Airbus підписали Меморандум щодо створення в Україні національного авіаперевізника. Проєкт буде реалізовано в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".