Ілюстрація REUTERS

Європейський суд у Люксембурзі в четвер, 9 липня, своїм рішенням полегшив процедуру отримання компенсацій для постраждалих у "дизельному скандалі".

Про це повідомляє DW.com.

Згідно з вердиктом суду, автовласники, які купували автомобілі концерну Volkswagen, на яких було встановлено програмне забезпечення, що дозволяло маніпулювати екологічними тестами, отримали право подавати до суду в країні, де була куплена машина, а не обов'язково в Німеччині, де розташована штаб-квартира VW.

Відео дня

Читайте такожУ Франції почали офіційне розслідування проти Volkswagen

Причиною розгляду справи став прецедент в Австрії, де Товариство споживчої інформації (VKI) подало позов від імені 574 власників VW до окружного суду міста Клагенфурт з вимогою про відшкодування завданих збитків на загальну суму у 3,6 мільйона євро. Адвокати VKI стверджували, що обізнані з маніпуляціями клієнти утрималися б від купівлі автомобілів або ціна мала б бути на 30 відсотків нижчою.

Своїм рішенням суд встановив, що в справах, подібних "дизельному скандалу", допускаються винятки з діючих принципів юрисдикції. Місцем скоєного порушення - в даному випадку установки програми, що дозволяє маніпулювати тестами - є Німеччина, але збиток клієнту було завдано тільки після придбання машини за ціною, яка, враховуючи маніпуляції з тестами, була вищою за її фактичну вартість. І цей збиток настав тільки в Австрії, де і був придбаний автомобіль. Таким чином, VW після рішення Європейського суду має готуватися до позовів у всіх країнах, де дилери концерну продавали автомобілі, які мають відношення до "дизельгейта".

Автовиробник у відповідь заявив, що у окружного суду в Клагенфурті немає відповідних повноважень розглядати даний позов. У VW аргументували таку позицію тим, що, як правило, відповідно до законодавства ЄС, подібні розгляди мають проходити в суді тієї країни, де перебуває відповідач. З цієї причини австрійські судді звернулися до Європейського суду з проханням прояснити ситуацію.

Справка УНІАН. Автоконцерн Volkswagen звинуватили в США в тому, що він оснащував дизельні автомобілі програмним забезпеченням, яке занижує реальні показники викидів шкідливих речовин.

Американський уряд зобов'язав концерн відкликати 482 тисячі легкових автомобілів марок Volkswagen і Audi, підрозділом якого є ця марка, проданих в країні у 2009-2015 роках.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2018 року Апеляційний суд США  визнав обґрунтованою угоду про виплату десяти мільярдів доларів концерном Volkswagen власникам автомобілів в рамках врегулювання "дизельного скандалу", повідомляється в заяві суду.