Ключові вимоги стосуються оновлення програмного забезпечення / Ілюстрація REUTERS

Європейське агентство з безпеки авіації (ЄASA) опублікувало умови, за яких Boeing 737 MAX європейських авіакомпаній зможуть повернутися в небо.

Про це повідомляє Avianews.

Читайте такожЄвропейський регулятор очікує на повернення Boeing 737 MAX в січні

Відео дня

Ключові вимоги стосуються оновлення програмного забезпечення системи поліпшення характеристик маневреності (MCAS), яка призвела до катастроф двох літаків, і проведення нових тренувань пілотів.

Також в авіалайнерах необхідно буде перекласти проводку, оновити програмне забезпечення так, щоб на табло виводилася інформація в разі розбіжності даних датчиків кута атаки, і оновити керівництво про льотну експлуатацію.

До комерційних польотів з пасажирами Boeing 737 MAX будуть допускатися тільки після здійснення тестового польоту після проведення всіх оновлень.

"Кожен раз, коли здавалося, що проблема вирішена, ми копали глибше, і ставили ще більше питань. В результаті ми отримали ретельний і всебічний аналіз того, як літає літак, і як пілотам керувати ним. Це дало нам впевненість того, що зараз літати на 737 MAX безпечно», — заявив виконавчий директор EASA Патрік Кі.

Тепер агентство буде протягом 28 днів збирати пропозиції, і після цього випустить директиву льотної придатності, при виконанні якої авіакомпанії зможуть відновити комерційну експлуатацію моделі 737 MAX.

Авіакатастрофи з Boeing 737 MAX

29 жовтня 2018 року пасажирський Boeing 737 Max впав у море через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Джакарти, загинули всі 189 осіб, що знаходилися на борту. Це була перша катастрофа новітньої моделі одного з найпопулярніших у світі літаків.

Через п'ять місяців при схожих обставинах розбився ще один Boeing 737 Max - в Ефіопії, після чого експлуатація літаків цієї моделі була припинена по всьому світу. Розслідування катастрофи в Ефіопії ще не завершено; звіт про катастрофу в Індонезії був оприлюднений 25 жовтня, він зайняв 353 сторінки.

Відновлення експлуатації

  • 28 травня 2020 року американська авіабудівна компанія Boeing отримала дозвіл на початок тестових польотів для сертифікації середньомагістральних літаків серії 737 MAX.
  • Федеральне авіаційне управління США (FAA) 28 червня, в електронному листі до Конгресу підтвердило відповідне рішення.
  • Станом на 20 липня 2020 року Boeing вперше з 2019 року продав два лайнера 737 Max.
  • 18 листопада Федеральне управління цивільної авіації США відновило експлуатацію Boeing 737 MAX, польоти якого раніше зупинили через авіакатастрофи. Відзначається, що рішення було прийнято після "всеосяжного і методичного огляду безпеки польотів, який зайняв 20 місяців".
  • 22 листопада 2020 року виконавчий директор Європейського агентства з авіаційної безпеки Патрік Кай заявив, що Європейське агентство з авіаційної безпеки планує дозволити польоти літаків Boeing 737 MAX вже на початку 2021 року.