Рішення про законність чи незаконність закриття шкіл може прийняти лише суд, вважає голова Донецької облдержадміністрації Анатолій БЛИЗНЮК.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції у понеділок.

Журналісти нагадали губернаторові, що 19 квітня 2010 року було прийнято постанову Кабінету міністрів № 315 «Про затвердження Декларації цілей і завдань бюджету на 2011 рік (Бюджетної декларації)». Згідно з пунктом 54 цього документу, однією з цілей бюджету на 2011 рік є початок роботи з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів I ступеня, в яких кількість учнів - менше 10, загальноосвітніх навчальних закладів I-II ступенів, де кількість учнів - менше 40, загальноосвітніх навчальних закладів I-III ступенів, в яких кількість учнів - менше 100, і організація підвезення учнів до навчальних закладів. Проте при вирішенні питання про ліквідацію ряду шкіл у Донецькій області «всі 11 шкіл, які вже оптимізовано в регіоні, було оптимізовано в порушення Бюджетної декларації», наголошують журналісти. Також вони відзначили, що й прокуратури Тореза і Донецька винесли протести на ліквідацію двох шкіл.

Відео дня

У А.БЛИЗНЮКА запитали, чому місцеві органи влади порушують Бюджетну декларацію і рішення прокуратур, продовжуючи процедуру закриття шкіл у регіоні. На це губернатор відповів, що лише суд може винести вердикт про законність рішень, прийнятих органами місцевої влади про закриття навчальних закладів.

«У кожного відомства є свої повноваження, тому прокуратура, розглядаючи те чи інше питання, ухвалила рішення, що їй потрібно з цим розбиратися, і ухвалила таке рішення. Але це її, як то кажуть, право», - сказав А.БЛИЗНЮК.

За словами голови ОДА, «висновки про законність чи незаконність має прийняти суд. І, згідно з Конституцією, ніхто не має права бути звинуваченим доти, доки немає рішення суду. Тому тут не можна грати в слова. Потрібно сказати, що є закон».

Губернатор переконаний, що «згідно із законом, якщо тут скажуть, що все невірно, міська рада ухвалюватиме рішення згідно з чинним законодавством».

При цьому А.БЛИЗНЮК зазначив: «Я не бачу в діях органів місцевого самоврядування порушення законодавства. Я не бачу порушення ні Бюджетної декларації, ні Бюджетного кодексу, ні законодавства в цілому».

Довідка УНІАН. У Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл. За інформацією прес-служби облдержадміністрації, закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їх утримання.