Інвестори бояться перемоги популістів на виборах в Україні / фото: УНІАН

Майже через п’ять років після того, як учасники протестів в Україні повалили проросійський режим у виборців буде шанс оцінити те, що прийшло натомість. Десятки викликів будуть намагатися збити Петра Порошенка зі шляху до другого терміну, здобути який він, вочевидь, прагне.

Чинний президент України під тиском обвалу популярності на тлі геополітичного конфлікту, який відновив напругу часів Холодної війни. Перший тур виборів пройде 31 березня. І до того часу українці мають можливість оцінити, чого революція змогла досягти, а чого ні, пише Washington Post.

Чому проблеми революції досі актуальні в Україні? Українці вийшли на вулиці з бажанням збудувати сучасну, прозору державу, доля якої буде пов’язана з Євросоюзом, а не Росією. Це розлютило Москву, яка хоче зберегти вплив на сусіда і знеохотити росіян вчинити подібним чином зі своїм урядом. Видання нагадує про анексію Криму в 2014 році, виправданням для якої Кремль оголосив «обов’язок захистити етнічних росіян» на півострові. Гірше те, що в очах українців, які хотіли добитися прозорості і відповідальності від влади, ендемічна корупція вижила.

Відео дня

Читайте такожВибори президента-2019: шість кандидатів подали документи у ЦВК

Чому Порошенко настільки не популярний? Учасники революції, які повалили режим Віктора Януковича, знали, що післяреволюційний шлях не буде легким. Вони були готові терпіти короткострокові економічні проблеми і російську лють. Але вони вимагали одного: суттєвих кроків для приборкання бюрократів-хабарників. За чотири з половиною роки президенства Порошенка ніхто з високопоставлених чиновників не був засуджений. Антикорупційні активісти постійно страждають від атак, а один з них – Катерина Гандзюк – загинула. Президента постійно звинувачують у всіх бідах країни. А те, що він один з мільярдерів, ім’я яких фігурувало в «Панамських паперах», ще більше погіршило ситуацію.

Чого б хотіли інвестори України від виборів? Після того, як ринки, що розвиваються, зокрема Аргентина і Туреччина, зіштовхнулися з болючим падінням, найважливіше, щоб Україна зберегла співпрацю з МВФ. Київ вже отримав 3,9 мільярдів доларів, що допоможе спокійно пережити виборчий рік. Але популісти, такі як Юлія Тимошенко, допускають, що вони будуть «друкувати гроші» і втрутяться в ціноутворення цін на комунальні послуги. Це суперечить умовам співпраці з МВФ. Зважаючи на те, що Україну часто згадують як одну з найбільш уразливих країн перед фінансовою кризою країн, що розвиваються, розрив співпраці з МВФ може спричинити серйозні економічні проблеми.

Читайте такожMoody's підвищило кредитний рейтинг України

Чому світу варто перейматися через вибори в Україні? Захід інвестував в успіх країни. Окрім МВФ мільярди доларів перерахували також Світовий банк і Євросоюз. США надали кредитні гарантії і військову допомогу. Росія тим часом буде продовжувати поступово підривати українську економіку. Будь-який дестабілізуючий результат виборів стане аргументом для Путіна, який наполягає, що будь-яка народна непокора приносить лише хаос.