Після виборів в Україні реформи повинні перезапуститися / УНІАН

31 березня Україна проведе перший тур президентських виборів. І це чудова можливість перезапустити українські реформи.

Передвиборчі дебати повинні сфокусуватися на найбільш важливих проблемах країни, зокрема за захисті права на приватну власність, пише експерт Atlantic Council Андерс Аслунд.

Читайте такожWashington Post: Спадщина революції в України нависає над виборами

Відео дня

Через п'ять років після Революції гідності і вторгнення Росії ситуація в Україні лишається хиткою. Верховенство закону встановлене не було. Київський суд нещодавно оскандалився, відновивши на посаді колишнього голову Державної фіскальної служби Романа Насірова попри те, що його звинувачують у обкраданні країни на 70 мільйонів доларів. Цей випадок яскраво ілюструє те, що стійка дисфункція судової системи в країні зберігається. Так само реформа прокуратури провалилася, а служб безпеки навіть не починалася.

Ті ж реформи, які досягли успіху, здебільшого були економічними. Інфляція і валюта стабілізувалися. Енергетичні субсидії були скорочені, а бюджет тепер збалансований. Податок на зарплату Київ скоротив на половину, що допомогло скоротити тіньову економіку. Електронна система ProZorro розчистила хаос в державних закупівлях. Корпоративне управління в кількох державних компаніях покращилося. А децентралізація дала імпульс новим ініціативам на муніципальних рівнях.

Однак, економічне зростання України досі на рівні 3%. Хоча у випадку відносно бідної країни з відкритим доступом до багатої Європи воно повинно було б сягати щонайменше 7%.

Читайте такожBloomberg: У 2019 році Україну чекає багато проблем через Росію

Макроекономічна стабільність не пожвавлює економічне зростання, якщо бізнес боїться вимагання чи рейдерства. Насторожує і те, що заможні українці перераховують своє багатство за кордон, щоб українські чиновники не змогли до нього дістатися. Іноземці бачать, що помітні гравці в Україні не наважуються ні в що інвестувати. Тому й іноземні інвестори оминають країну. Рівень інвестицій в Україні ледве дотягує до 20% від ВВП, хоча для суттєвого економічного зростання цей показник повинен сягати не менше 30%.

Саме тому ключовою вимогою на президентських виборах повинно бути створення дійсно незалежних судів, які б захищали право власності в Україні. Після остаточного провалу судової реформи в 2017 році Києву потрібно включити іноземну оцінку суддів, щоб корумповані кандидати відсіялися. Те ж саме, на думку Аслунда, потрібно зробити з прокурорами.

Відділ економічних злочинів СБУ потрібно закрити. Замість цього Міністерство фінансів повинно створити службу фінансової поліції за прикладом США. В американській службі FinCEN працює 350 офіцерів всього, в той час як у СБУ 8 тисяч офіцерів повинні займатися економічними злочинами. Але важко пригадати, щоб вони розслідували хоч щось. Якщо президентська кампанія не призведе початку нового раунду судової реформи, це буде провал.

Читайте такожУкраїнців найбільше турбують війна на Донбасі та маленькі зарплати – опитування

Українці часто нарікають на "олігархів". І це дуже зручно, тому що так не доводиться критикувати нікого конкретно, а лише систему в цілому. Але жодна успішна юридична реформа не відбудеться без "чистих" лідерів. Тому критичною вимогою повинно була б стати чесність нового президента.

Україна також страждає від монополізації певних ринків через заборону конкуренції "незаконними методами". Захід схильний закликати Україну виправити антимонопольне законодавство. Але, на думку Аслунда, було б краще просто дозволити конкуренцію в повній мірі. Такий крок був би популярним, тому що він призведе до зниження цін. Україна вже ухвалила певні закони для створення реального ринку природного газу і електроенергії. Але сьогодні обговорення повинно зосередитися на тому, щоб добитися втілення цього ринку, а не просто викривити ціни.

Інший традиційний спосіб збагачення для еліт і політичного фінансування - це заплутані схеми транзитних цін і закупок для державних 3,5 тисяч державних компаній. Єдиний можливий спосіб швидко закрити цей сценарій - провести швидку приватизацію більшості державних фірм через відкриті аукціони. І почати варто з менших підприємств замість великих заводів, які завжди важче продати. Також Аслунд вважає, що Україні час нарешті легалізувати продаж приватних аграрних земель. Це дасть великий поштовх інвестиціям в аграрний сектор.

Але багато речей якраз і не можна робити. Перш за все, політики повинні утриматися від оголошення дефолту і реструктуризації іноземного боргу України. Київ повинен виконувати свої боргові зобов'язання, щоб його не відрізали від міжнародних фінансових ринків. В країни немає фіскального простору для збільшення державних витрат чи скорочення податків без подальшого скорочення державних видатків.