Кандидати повинні платити зі своїх фондів, заявили в НСТУ / скріншот

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявив, що зустріч кандидатів на пост президента Володимира Зеленського та Петра Порошенка на НСК "Олімпійський" буде вважатися політичною агітацією.

Читайте такожСША співпрацюватимуть з будь-яким президентом України - Волкер

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час круглого столу на тему "Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні виборцям і про що?".

Відео дня

"З офіційної точки зору, дебатами буде називатись тільки те, що відбудеться 19 квітня, а решта все буде вважатися політичною агітацією. Саме тому кандидати і мають платити зі своїх фондів", - зауважив він.

За словами радника чинного президента Ростислава Павленка, Петро Порошенко готовий брати участь в кількох раундах дебатів. "Позиція Порошенка полягає в тому, що дебати на стадіоні жодним чином не скасовують необхідності дебатів, які передбачені чинним законодавством. Тому він планує взяти участь у дебатах, які законом передбачені", - наголосив він.

Щодо аналогічного питання радник Зеленського Ірина Венедіктова зазначила, що вона не може дати відповідь, і його необхідно адресовувати безпосередньо кандидату. "Я думаю, що ми трошки почекаємо і почуємо цю позицію саме від нього", - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, згідно з результатами опрацювання 100% протоколів ДВК про результати голосування на виборах президента у першому турі, за Зеленського проголосували 30,24% виборців, за Порошенка – 15,95%.

3 квітня Зеленський заявив про готовність йти на дебати перед другим туром президентських виборів з Порошенком, проте озвучив низку умов. Зокрема, дебати мають відбуватися на НСК "Олімпійський", перед народом України, і щоб усі канали мали право транслювати дебати наживо, а також кандидати мусять пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ані алкоголіків, ані наркоманів. Порошенко погодився провести дебати з Зеленським на стадіоні.

Сьогодні, 4 квітня, речник виборчого штабу Порошенка Олег Медведєв заявив, що Порошенко запрошує Зеленського разом у медпункті НСК "Олімпійський" здати аналізи на вживання наркотиків і алкоголю. Також Медвєдєв запропонував провести декілька раундів дебатів між кандидатами в президенти.

У НСТУ зазначили, що місце і формат проведення теледебатів кандидатів у президенти регламентує та погоджує Центрвиборчком.

Колишній заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера пояснив УНІАН, що кандидати у президенти можуть проводити дебати на стадіоні, але не за рахунок держбюджету, а за кошти власних виборчих фондів. "Стаття 62 закону про вибори президента передбачає, що такі теледебати проводяться на "Суспільному телебаченні" тривалістю не менше 60 хвилин у вечірній час", - зазначив Магера. Він уточнив, що офіційно дебати мають проводитися саме у приміщенні "Суспільного телебачення".