Зеленський представив членів своєї команди / фото telegram-канал команди Зеленського

Кандидат у президенти України, шоумен Володимир Зеленський представив членів своєї команди.

Зеленський представив експертів в ефірі передачі «Право на владу» на телеканалі «1+1». Ці люди з великою ймовірністю незабаром стануть членами Адміністрації президента і будуть ухвалювати доленосні для українських громадян рішення. Деякі з фахівців команди Зеленського коротко виступили, стисло позначивши свою програму.

Читайте такожКоманда, Донбас і "ПриватБанк": ключові тези виступу Володимира Зеленського

Продовжимо роботу з МВФ

Один з найбільш відомих членів Зе-команди - Олександр Данилюк, колишній міністр фінансів України, який побив горщики і з Гройсманом, і з Порошенком. Зеленський визначив для нього широкий спектр: фінансова і банківська політика, міжнародні відносини, економіка.

Данилюк, взявши слово, заявив, що нова команда продовжить роботу з МВФ, Світовим Банком, ЄБРР. Зазначимо, що під час передвиборної гонки Зеленський пояснював, що співпраця з МВФ необхідно через відповідальність за країну і громадян.

Прозорість оборонних витрат

Ще один член команди Зеленського - Іван Апаршин. Зазначимо (і гості в студії також акцентували на цьому увагу), що цього фахівця у свої ряди раніше записував кандидат у президенти Анатолій Гриценко і навіть заявляв його як майбутнього міністра оборони.

Яку посаду Апаршин займе при президентові Зеленському - невідомо, але пов'язана вона також буде з обороною. Так, звертаючись до глядачів-українців, Апаршин зазначив, що "оборонні витрати будуть повністю прозорі. Ви в реальному часі зможете перевірити, куди йде кожна копійка". Також він пообіцяв збільшення забезпечення військових шляхом припинення корупційних схем.

Плюс діджіталізація всієї країни

Окремо варто виділити комп'ютеризацію та діджиталізацію (digital в перекладі з англійської - цифровий - прим.ред.). Спеціаліст Зеленського в цій області Михайло Федоров зазначив, що вони хочуть "масштабувати діджиталізацію". Кажучи простими словами, оцифрувати дані, оптимізувати державні процеси шляхом впровадження інноваційних комп'ютерних технологій.

Як приклад - "ми хочемо забезпечити можливість голосувати на виборах і референдумах через смартфон", - заявив Федоров.

Сюди ж можна віднести і наміри спеціаліста в області судової системи Ірини Венедиктової. Вона анонсувала запуск "електронного суду". А також - запровадження інституту мирових суддів і суду присяжних (нагадаємо, суд присяжних був запроваджений в Україні ще за Януковича, однак повноцінно на рейки не поставлений досі, - прим.ред.).

Перезапуск антикорупції та боротьба з кором

Експерт з правоохоронної та антикорупційної політики Руслан Рябошапка заявив, що "ті антикорупційні органи, які не працюють, будуть перезапущені".

Один з медійних і популярних у суспільстві членів команди Зеленського - доктор Комаровський. Знаменитий педіатр не тільки в Україні, але і у всіх російськомовних країнах, виступив з цілою промовою.

"Я б всю країну обвішав плакатами "Кір, дифтерія, поліомієліт - Думай!" Коли я вчився в університеті, мені не могли показати хворого на кір. Зараз же в нашій країні 100 тисяч хворих! Сто тисяч! І це нікого не турбує. Це перша проблема. Друга - зростаючий дефіцит кадрів. Навіть якщо ми розв'яжемо проблему з вакцинацією, то нікому буде працювати. Нам потрібно позбутися такого явища, як онкохворі, що благають про знеболюючі... Мені буде приємно бути радником президента, якого ці питання турбують", - сказав Євген Комаровський.

Боротьба з "Роттердам+"

Анонсував конкретику і Андрій Герус - спеціаліст Володимира Зеленського в області енергетики, ЖКГ та антимонопольному регулюванні. Він заявив, що "40% нашого ринку - нафтопродукти з Росії. Треба до 1 червня знайти заміну, організувати поставки з Польщі, Балтії".

Також він сказав, що буде боротися проти вугільної формули "Роттердам+", коли вугілля з Донбасу чи Росії поставляється на українські електростанції за ціною біржі в Роттердамі, Амстердамі або Антверпені + ціна доставки в Україну. Тобто, на своє і дешеве (відносно) вугілля свідомо ставиться більш висока ціна, а різниця витікає в кишені постачальників. Головними бенефіціарами цієї формули називають Ріната Ахметова і Петра Порошенка.

"Всі питання вирішуються, якщо за них братися. І в червні у нас питання буде вирішене. Роттердам+ не залишиться, тому що вона поповнює кишені. Потрібно зробити, щоб новий президент не заробляв на підвищення тарифів", - сказав Герус.

Бліц Зеленського

Окремим моментом стало бліц-опитування самого Володимира Зеленського про його наміри при владі. Ось, як звучали запитання телеведучої та відповіді Зеленського:

Ви руку президенту Порошенку потиснете? - Він обіцяв корупціонерам відрубувати руки. Боюся, мені не буде чого у нього тиснути.

Ви підтримуєте декомунізацію? - Так, звичайно.

Чи готові ви віддати указ про звільнення Донбасу військовим шляхом? - Ні.

Чи підтримуєте ви легалізацію зброї? - Ні.

Чи будете Ви слухати поради Коломойського? - Ні.

Мовні квоти? - Трохи змінити.

Раніше УНІАН писав детально про кожного із 20 членів команди Володимира Зеленського.

Зазначимо, що, виступаючи в ефірі 1+1, Зеленський заявив, що виходить зі студії "Квартал 95" та інших активів.