Ілюстрація / REUTERS

За партію «Слуга народу» на дострокових парламентських виборах можуть проголосувати 43,2% виборців. Такі результати останнього опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка та центром " Соціальний моніторинг. Опозиційну платформу – «За життя» готові підтримати 12 відсотків опитаних, «Батьківщину» - 9,4%, «Голос» - 8,3%, а «Європейську солідарність» - 8,2%.

Як пише політолог Олег Саакян в колонці сайту «Главред», ще місяць тому, за даними різних соцопитувань, рейтинг Слуги народу був на рівні 50 відсотків. За його оцінкою, на просідання рейтингів в першу чергу впливає інформаційний фон, на якому відбувається сьогодні виборча кампанія і комунікаційні помилки, які були зроблені командою Володимира Зеленського, а також – невідповідність між передвиборчими обіцянками і фактичною діяльністю. Наприклад, не конкурсні призначення на посади, а роздача посад за старою системою.

Читайте такожДострокові вибори: місце голосування вже змінили понад 27 тисяч людей

Відео дня

Також, старим способом, на відміну від декларованих змін, що були подані перші проекти. І не ті, які були обіцяні. До того ж, відсутня конкретика там, де її вже чекали.

Все це, звичайно, з допомогою політичних опонентів знаходить своє відображення у медіа, політичної комунікації і, звичайно ж, доноситься до виборця, вважає політолог.

«Разом з тим, просто проходить час, протягом якого відбувається стагнація протестного рейтингу - конвертував його в свій персональний пан Зеленський. Люди під час президентської кампанії голосували за нього, як за протестного кандидата. А парламентська кампанія має зовсім іншу природу. Це не протестне голосування, а голосування - за. І, відповідно, частина виборця абсолютно органічно почала перетікати до інших політичних сил або повертатися туди, звідки фактично цей виборець і вийшов, голосуючи за Зеленського у другому турі», – пише експерт.

Він вважає, що в цьому причина «тотального обвалу рейтингу», що було притаманне всім українським президентам, «бо у нас попереду парламентська кампанія».

«Але з іншого боку і медовий місяць, який був у нового президента, потихеньку підходить до психологічного завершення», – підкреслив Саакян.

Що стосується зростання рейтингу «Європейської солідарності», то політолог вважає, що воно відбулося за рахунок падіння рейтингу Зеленського – частина виборців повернулася до Петра Порошенка. Але стеля зростання дуже низька, і говорити про якийсь можливий прорив не варто. «Швидше за все, ми побачимо балансування на тому ж рівні, можливо легку стагнацію або в разі можливих помилок з боку Зеленського – часткове зростання», – прогнозує експерт.

Він зазначив, що у Юлії Тимошенко теж поліпшуються електоральні симпатії. І вибори в об'єднаних територіальних громадах (які вперше пройшли 30 червня) дадуть «Батьківщині» додаткові приводи для можливої політичної комунікації. «І, швидше за все, ми побачимо ще певне зростання рейтингів - Юлія Володимирівна виходить за рамки свого електорального ядра. І у неї є непоганий запас, завдяки якому вона зможе ще взяти виборців», – пише Саакян.

Що стосується «Голосу», то зменшення зростання його рейтингу, на думку експерта, ситуативне. «І викликане воно, найімовірніше, інформаційно-політичним контекстом. Але, судячи з тренда, який зберігається, найближчим часом ми побачимо знову вирівнювання на зростання. Допускаю, що в найближчі тиждень-два ми побачимо перехід рейтингу Святослава Вакарчука з однозначних цифр на двозначні», – додав політолог.