Вибори в Україні пройдуть 25 жовтня / фото УНІАН

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової роз’яснили порядок щодо забезпечення голосування виборців 25 жовтня за місцем перебування.

Про це повідомляється в Telegram-каналі Офісу омбудсмена.

Читайте такожБільшість виборців на місцевих виборах обиратимуть кандидатів навмання – КВУ

Відео дня

«25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. О 20:00 23 жовтня спливає строк для подання до дільничної виборчої комісії поштою або через інших осіб власноручно написаної заяви виборця з проханням забезпечити йому голосування за місцем перебування», - наголошують у омбудсмена.

Як зазначається, ДВК надає можливість голосувати за місцем перебування виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) не здатний пересуватися самостійно.

Отже, виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, поштою або через інших осіб подає дільничній виборчій комісії не пізніше 20:00 години останньої п’ятниці перед днем голосування: власноруч написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування з зазначенням місця перебування виборця; довідку медичної установи про стан здоров’я.

Також вказується, що на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, голосування за місцем перебування виборця проводиться на підставі власноруч написаної заяви виборця з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування у зв’язку з необхідністю дотримання постільного режиму.

Якщо ж громадянин перебуває на самоізоляції, то йому рекомендується здійснювати голосування за місцем перебування. У такому разі також слід не пізніше 20:00 23 жовтня подати до ДВК заяву (у довільній формі) з доданою довідкою медичної установи про стан здоров’я. Для громадян, які перебувають на самоізоляції через те, що позитивний тест на COVID-19 отримав член родини, алгоритм той самий.

Місцеві вибори в Україні 2020: яз проходитимуть

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми мають до 6 листопада.
  • ЦВК попередньо рекомендувала схвалити такі правила під час організації та проведення виборів: дотримання соціальної дистанції, не більш ніж четверо людей за один стіл бюлетенів, забезпечення дезінфекторами, окремі кабінки для людей з симптомами ГРВІ та заборона на публічні заходи з участю кандидатів у депутати всередині приміщень.
  • 22 вересня на сайті Ради з’явився проект закону, ухвалення якого дозволить брати участь у голосуванні виборцям з високою температурою.