У МВС готуються до виборів / фото УНІАН

Міністерство внутрішніх справ України ініціювало зміни до Виборчого кодексу і готується до забезпечення прозорості процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року.

Читайте такожЗ липня виборчу адресу змінили понад 8 тисяч українців З відповідною заявою виступив міністр Арсен Аваков, повідомляє прес-служба МВС.

«На сьогоднішній день термін охорони виборчих дільниць – 8 днів до виборів. Це дуже велике навантаження на весь особовий склад. Тому ми будемо виходити з ініціативи – охорона дільниць упродовж трьох днів. Цю ініціативу вже розглядає відповідний комітет Верховної Ради», - зазначив Аваков.

Відео дня

Глава МВС наголосив на необхідності скорегувати деякі положення законодавства, коли йдеться про перереєстрацію людей напередодні виборів, «тобто те, що прийшло на зміну відкріпним талонам».

«Якщо хтось живе у Василькові, а на момент виборів пішов і перереєструвався де-небудь у Броварах, тому що там подруга балотується в мери, наприклад. Щоб припинити таке ми даємо одну маленьку поправку», - пояснив міністр внутрішніх справ.

Аваков закликав усіх учасників виборчого процесу діяти в рамках закону.

«Ми вже зараз бачимо в деяких регіонах активність, неадекватну виборчому законодавству: побудова сіток, використання підкупу виборців і тому подібне. Ми дуже розраховуємо, що пара-трійка публічних покарань таких діячів приведе до того, що баланс у системі буде збережено і використання сіток не буде реалізовано. В усіх інших випадках, після консультацій із ЦВК і з Громадянською мережею «ОПОРА», ми бачимо, що можемо забезпечити чесні, прозорі, адекватні вибори», - наголосив глава МВС.

Місцеві вибори в Україні

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).
  • При цьому вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст.
  • Днями Раду національної безпеки і оборони та силові відомства попросили надати інформацію про можливі загрози під час місцевих виборів на Донбасі.