Брюссель. 26 лютого. УНІАН. Посол України при ЄС Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ вважає, що резолюція Європарламенту по Україні своїм змістом закликає Україну скористатися правом приєднання до ЄС.

Таку думку він висловив сьогодні у розмові з власним кореспондентом УНІАН в Брюсселі.

“Резолюція вперше однозначно і дуже чітко підтверджує право України бути членом ЄС і фактично всім своїм змістом закликає Україну до реалізації цього права. Нам простягнута рука, ми цю руку повинні швидко ухопити, і, поки вона нас тягне, – просуватися в цьому напрямку”, - сказав А.ВЕСЕЛОВСЬКИЙ.

Відео дня

Посол зазначив, що схвалена 25 лютого Європарламентом резолюція по Україні є в цілому доброзичливою. При цьому український Посол звернув увагу на пункт В резолюції в якому написано: “Оскільки Україна є європейською державою та відповідно до статті 49-ї Договору про Європейський Союз, вона може подати заявку на членство в ЄС, як і будь-яка  інша європейська держава, що пристає на принципи свободи, демократії, поваги до прав людини та фундаментальних свобод і верховенства права”.

За словами А.ВЕСЕЛОВСЬКОГО, констатація того факту, що Україна підпадає під визначення 49-ї статті Угоди ЄС про те, хто може бути членом Європейського Союзу, є опосередкованим запрошенням для України.

“Це багато що змінить, якщо ми зможемо скористатися цим  опосередкованим запрошенням. В мене є великі надії на те, що ці слова будуть почуті, і наша держава в цілому, всі її інституції займуться втіленням в життя цієї ідеї”, - сказав український Посол.

Він також зазначив, що в резолюції, яка вийшла досить великою, є багато різних пунктів, зокрема, позитивна оцінка виборчого процесу в Україні з констатацією ряду недоліків, пункти, присвячені Східному партнерству, угоді про асоціацію між Україною та ЄС, питання поваги до громадян та прав людини, а також питання історії, поява якого в резолюції ЄС, на думку А.ВЕСЕЛОВСЬКОГО, є досить несподіваним.

“Я би не говорив, що в даному випадку, саме внесення цієї ідеї сюди є правильним, бо деякі питання історії мають цілком двосторонній характер і зовсім не розповсюджуються на відносини України з ЄС в цілому”, - сказав український дипломат, маючи на увазі пункт 19 резолюції, яким Європарламент висловив жаль щодо відзначення Степана Бандери званням “Герой України”.

“Бачите, тут є і великі філософські речі, і є конкретика пряма, яка стосується нас. З цієї точки зору кожен в резолюції може знайти те, що він хоче”, - охарактеризував зміст резолюції А.ВЕСЕЛОВСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого Європарламент схвалив резолюції про ситуацію в Україні. В документі депутати, зокрема, привітали Україну з проведенням чесних і прозорих виборів. Європарламент визнав Україну “європейською країною, яка поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу”, а також визнав європейські прагнення України. Депутати висловили сподівання на політичну стабільність в Україні, заявили про  важливість посилення співпраці з Україною в області енергетичної безпеки, наголосили на необхідності перегляду угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС і закликали Раду ЄС надати Єврокомісії мандат задля роботи над “дорожньою картою” безвізових подорожей між Україною та країнами ЄС.

Депутати Європарламенту також висловили жаль з приводу рішення Президента Віктора ЮЩЕНКА присвоїти звання “Героя України” лідеру Організації українських націоналістів Степану Бандері, який “співпрацював з нацистським режимом” і висловили сподівання, що новий Президент України перегляне це рішення.