Позитивні ефекти, які містить в собі алкоголь, зрештою перекриваються його згубними властивостями /  фото УНІАН

Багато людей вважають, що в алкогольних напоїв є лікувальні властивості. Ними розтирають тіло, роблять настоянки чи краплі або просто п‘ють з метою “оздоровитися“.

Як можна здогадатися — вживання алкоголю для здоров’я великої користі немає, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Читайте такожУкраїнцям пояснили, чи можна зігрітися глінтвейном у мороз

Відео дня

"Натомість існують деякі алкогольні напої, які мають статус "лікувальних". До прикладу — популярний коктейль джин-тонік. Тільки цілющі властивості має не джин, а саме безалкогольний тонік. В його складі є речовина хінін, яку давно використовують в медицині", - зазначила вона.

Виявлення лікувальних властивостей хініну в 17 столітті, а надалі лікування малярії з допомогою цієї речовини — приклад успішного застосування хімічної сполуки проти інфекційного захворювання. Наразі хінін також є в гайдлайні ВООЗ з лікування неускладненої малярії.

"Терапевтична доза хініну для лікування малярії становить близько 500 мг, які треба приймати з певною періодичністю. Просто пиття джину з тоніком буде недостатньо", - пояснила Супрун.

В.о. міністра охорони здоров'я наголосила, що пити чи в будь-якому іншому вигляді застосовувати алкоголь для профілактики чи лікування хвороб нерозумно.

"Всі можливі позитивні ефекти, які містить в собі алкоголь, зрештою перекриваються його згубними властивостями", - підсумувала Супрун.

Раніше психіатр-нарколог Євген Брюн повідомив, що найбільш правильним вибором у новорічну ніч стане біле сухе вино.