Ілюстрація / REUTERS

Члени виборчих комісій, спостерігачі та команди екзит-полів 31 березня, у день голосування на виборах президента України 2019, будуть працювати з самого ранку й до глибокої ночі.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун опублікувала на сторінці в Facebook поради, які допоможуть витримати добу, в якій мало сну, свіжого повітря та руху, але є багато людей і значна потреба в концентрації уваги.

Візьміть їжу

"Замовити піцу - не варіант. Вона суха, малопоживна, вам хотітиметься ще. Гризти печиво - те саме. Вам потрібні поживні речовини, а не просто калорії", - пише Супрун. За її словами, у день виборів стануть в пригоді яблука, банани, курага, чорнослив та мандарини. На відміну від солодощів, в цих продуктах крім цукрів є клітковина, вітаміни та мікроелементи.

Відео дня

"Але зважайте: самими лише вуглеводами не обійтися. Від солодкого ви швидко зголоднієте (так діє гормон інсулін) та захочете спати (це через брак нейропептиду орексину). Врятувати вас може білкова їжа: омлет, горіхи, сир, м’ясо. Вона дасть мікроелементи та підніме рівень орексину", - додає в.о. голови МОЗ.

Пийте воду

Споживання води є завжди доречним. "Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому - скоріш за все це спрага. Поїли солодкого? Сухе повітря? В голові туман? Багато розмовляєте? Немає часу випити кави? Випийте звичайної води", - радить Супрун.

За її словами, орієнтуватися слід на 3 літри для однієї людини, без урахування чаю та кави.

Візьміть зубну щітку та пасту

"Можливо, відчуття чистих зубів і доглянутості допоможе вам почуватися “свіжіше” чи стане на заваді некорисним перекусам", - йдеться в повідомленні.

Мийте руки і візьміть рушничок

Ще одна порада на всі часи. Контакт із бюлетенями та великою кількістю людей лишають на руках бруд, бактерій і віруси, а знервованість і багато кави роблять долоні пітливими.

Читайте такожФальсифікації та застосування сили: у КВУ розповіли про головні загрози під час проведення виборів

"Вирішать це 20 секунд миття рук теплою водою і милом. Сушити ж руки краще власним рушником, та й навряд чи на дільницях будуть паперові серветки. До того ж антибактеріальні спреї й серветки не очищують нормально руки, а в фільтрах сушарок для рук може бути повно бактерій. Тому краще візьміть свої мило та рушник", - закликає чиновниця.

Окрім цього, Супрун радить подбати про свій комфорт і гігієну, захопивши з собою сухі та вологі серветки.

Робіть присідання чи просто розтягуйтеся час від часу

Супрун зазначає, що якщо багато сидіти чи стояти, то рано чи пізно все почне боліти.

"Ми розуміємо, що ви прийшли на відповідальну роботу, а не в спортзал, але впевнені, що у вас знайдеться одна хвилина - поки гріється вода на чай, поки рухається черга в туалет - зробити 20 присідань та запобігти застою крові у венах і болю в попереку", - пише в.о. міністра.

Також Супрун радить більше ходити, ніж стояти. "Робота м’язів допомагає крові рухатися по венах. Якщо ж стояти на місці, венозна кров застоюється, тисне на клапани вен - людям із варикозним розширенням вен знайоме це відчуття. Тому шукайте нагоди встати і походити", - додає чиновниця.

Провітрюйте дільницю

У ній постійно багато людей, тому кисень швидко витрачається. Брак кисню і надлишок вуглекислого газу призводять до сонливості та браку уваги. Відчиняйте вікна повністю, коли провітрюєте, і зачиняйте їх згодом. Це найефективніший спосіб.

Візьміть аптечку

Сподіваємося, вибори пройдуть без інцидентів, але не виключено, що хтось із комісії чи виборців поріже пальця папером, чи в когось підніметься температура, заболить голова, або людина знепритомніє через брак кисню. До цього треба бути готовим.

Також Супрун радить взяти змінний і теплий одяг. "Що більше ви будете хотіти спати, то сильніше будете мерзнути. Коли тіло потребує сну, то меншає гормонів щитоподібної залози, зростає рівень мелатоніну, а рівень гормону стресу і бойової готовності кортизолу сходить нанівець. Тож температура тіла дещо знизиться, а вам може знадобитися светр". - йдеться в повідомленні.

Привітайтеся з колегами за руку і посміхайтеся. Вам разом працювати майже добу. Рукостискання, тобто контакт, викликає виділення знайомого нам нейромедіатору окситоцину. Він допоможе вам відчути один до одного довіру.

Нагадаємо, раніше Супрун порадила українцям, як пережити вибори.