Ілюстрація / REUTERS

За словами в.о. міністра з охорони здоров'я Уляни Супрун, здати тест на алкоголь та наркотики, щоб результатам довіряли, можна в антидопінговому центрі олімпійського комітету, оскільки лише там є найсучасніше обладнання, необхідне для такої перевірки.

Про це в.о. міністра з охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.

"Коли потрібне достовірне підтвердження, чи вживає людина наркотики або алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів. Існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів. І не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати", - пише Супрун.

Відео дня

Вона зазначає, що наркотичні речовини не так легко виявити в організмі, як здається на перший погляд. "Ось чому спортсмени або ж особи, що скоїли злочин, проходять ретельні обстеження та здають біологічні рідини до спеціальних лабораторій", - додає в.о. міністра.

"Для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання, яке діє за зовсім іншим методом. Це має бути тривалий процес дослідження (2-3 дні) на основі аналітичної хімії. А саме: хромато-масс-спектометрія. Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожСупрун дала поради членам виборчих комісій і спостерігачам, як витримати добу виборів

Супрун зазначає, що в Україні є не так багато лабораторій, що можуть зробити таке дослідження, і ще менше - гарантувати, що воно буде проведене якісно. "Найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини", - зазначає міністр.

За її словами, на цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1-2 рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить.

Супрун зазначає, що наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас, він швидше виводиться з організму. "Наркотичні речовини або алкоголь зберігаються в біологічних матеріалах людини з різною тривалістю. Тривалість зберігання залежить від того, як часто людина вживає", - зазначає чиновниця.

Зокрема у сечі алкоголь зберігається 10-12 годин, а різні види наркотиків від доби до 30 днів. У крові алкоголь міститься добу, а різні наркотичні речовини від години до 24 годин.

У волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго - до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців.

У нігтях сліди наркотичних речовин можуть залишатися протягом тривалого часу - від 3 до 5 місяців у нігтях на руках та від 8 до 14 місяців у нігтях на ногах.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня кандидат в президенти Володимир Зеленський заявив про готовність йти на дебати перед другим туром президентських виборів з Порошенком, проте озвучив низку умов. Зокрема, дебати мають відбуватися на НСК "Олімпійський", перед народом України, і щоб усі канали мали право транслювати дебати наживо, а також кандидати мусять пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ані алкоголіків, ані наркоманів. Порошенко погодився провести дебати з Зеленським на стадіоні.

Сьогодні, 4 квітня, речник виборчого штабу Порошенка Олег Медведєв заявив, що Порошенко запрошує Зеленського разом у медпункті НСК "Олімпійський" здати аналізи на вживання наркотиків і алкоголю. У відповідь політконсультант "ЗеКоманди" Дмитро Разумков заявив, що у штабі Володимира Зеленського не довіряють медпункту на території НСК "Олімпійський", оскільки комплекс є державною установою, і повідомив, що Зеленський прийде здавати аналізи у клініку "Євролаб" і запрошує туди Порошенка на 8 годину ранку 5 квітня.