Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні, 11 жовтня, за ініціативи Всесвітньої федерації ожиріння, що має офіційні відносини з ВООЗ, починаючи з 2015 р. щорічно проводять Всесвітній день боротьби з ожирінням.

Мета Дня – стимулювати та підтримувати заходи, що допоможуть людям досягти та утримувати здорову вагу та скасувати світову кризу ожиріння, пише Голос Громади.

Читайте такожСупрун пояснила, звідки береться зайва вага

Відео дня

Ожиріння визначається ВООЗ як “ненормальне або надмірне накопичення жиру, яке становить небезпеку для здоров’я”. Існують різні засоби, за допомогою яких можна виміряти ожиріння, але найбільш широко використовуваним методом вимірювання та виявлення ожиріння є індекс маси тіла (далі – ІМТ) – показник, який можна обрахувати розділивши вагу людини у кілограмах на зведений у квадрат зріст людини в метрах. На думку вчених ІМТ здорової людини повинен знаходитися у межах 18,5-24,99 кг/м² (оптимальний діапазон – 21-23 кг/м²). Вважається, що людина має зайву вагу (зокрема ожиріння), якщо шляхом жирових відкладень її ІМТ рівняється або перевищує 25 кг/м². Діагноз ожиріння ставлять, якщо ІМТ рівняється або перевищує 30 кг/м² (суворе ожиріння – рівняється або перевищує 40 кг/м²).

Все більш урбанізований та оцифрований світ пропонує менше можливостей для фізичної активності дітей завдяки здоровій грі. Зайва вага, що розвивається у дитини внаслідок малорухливого способу життя, ще більше знижує її можливості брати участь у групових фізичних заняттях, що призводить з часом до ожиріння. Так, за минулі 40 років кількість дітей та підлітків шкільного віку з ожирінням зросла більш ніж у 10 разів (з 11 млн до 124 млн). 41 млн дітей віком до 5 років та понад 340 млн дітей та підлітків віком 5-19 років мали надмірну вагу або страждали ожирінням. 216 млн дітей були вже віднесені до категорії зайвої ваги, але ще не страждали ожирінням.

Слід зазначити, що колись надмірна вага та ожиріння вважалися проблемою країн з високим рівнем доходу, зараз, навпаки, – зростають у країнах з низьким та середнім рівнями доходу, особливо у містах.

Основною причиною ожиріння та зайвої ваги вчені вважають енергетичний дисбаланс між споживаними та витраченими калоріями. На думку експертів ВООЗ для профілактики розвитку зайвої ваги кожна людина може:

• обмежити споживання жирної та солодкої їжі (у т.ч. для дітей);

• збільшити споживання фруктів та овочів, а також бобових, цільнозернових та горіхів;

• знизити вміст жиру, цукру та солі в приготовлених продуктах (у т.ч. для дітей);

• займайтеся регулярними фізичними навантаженнями (діти – 60 хв на день; дорослі – 150 хв на тиждень).

Слід зазначити, що ВООЗ визнала ожиріння найсерйознішим хронічним захворюванням. Ожиріння – головний фактор ризику провідних світових причин поганого самопочуття та ранньої смерті, розвитку серцево-судинних захворювань (особливо гіпертонії, хвороб серця, інсульту), порушень опорно-рухового апарату (особливо остеоартриту), астми, цукрового діабету II типу, синдрому обструктивного апное сну, порушень метаболізму, гормональних розладів, а також підвищує ризик виникнення деяких видів раку (у т.ч. ендометрію, молочної залози, яєчників, простати, печінки, жовчного міхура, нирок, товстої кишки).

Дитяче ожиріння підвищує шанси на ожиріння, передчасну смерть та втрату працездатності в зрілому віці. Окрім того, у дітей з ожирінням виникають труднощі з диханням, підвищений ризик переломів, гіпертонії, ранні маркери серцево-судинних захворювань, резистентність до інсуліну та психологічні наслідки. Щороку внаслідок надмірної ваги або ожиріння помирають щонайменше 2,8 млн людей.

За оцінками ВООЗ, якщо нічого не міняти, до 2025 р. зайву вагу або ожиріння матимуть вже 2,7 млрд дорослих та 268 млн дітей шкільного віку.

Ваше майбутнє та майбутнє Ваших близьких у Ваших руках. Пам’ятайте про це плануючи кожен свій день: виділяйте час на активний відпочинок та фізичні вправи (прогулянки на свіжому повітрі, біг, зарядку, йогу); під час покупок харчових продуктів у магазинах, на ринках віддавайте перевагу корисній та здоровій їжі і т.і. Пояснюйте своїм дітям свій вибір, привчайте їх цінувати здоров’я.