Супрун розповіла про небезпеку ожиріння / facebook.com/ulanasuprun

Щоб оцінити, чи все гаразд із вагою, слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон. Сама по собі вага не є достатнім орієнтиром.

Здоровий індекс маси тіла — співвідношення ваги до квадрату зросту — коливається від 18.5 до 24.9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе "жирними" (жінки) чи "дрищами" (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби не має, пише в.о. глави МОЗ на своїй сторінці у Facebook.

Надмірна вага визначається ІМТ 25-29.5. Ожиріння має три ступені та починається із ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, є замалий. 

Відео дня

Також Супрун навела приклад, як розрахувати індекс маси тіла: "вага = 68 кг, висота = 165 см (1.65 м); розрахунок: 68 ÷ (1.65 у квадраті)= 24.98".

Читайте такожДієтолог назвала корисні й шкідливі продукти для сніданку

Крім того, співвідношення талії до стегон повідомить нас про загрозу вісцерального ожиріння – талія має бути менша за стегна. У чоловіків це співвідношення має бути 0.9 чи менше, а в жінок – 0.85 чи менше.

"Вісцеральне ожиріння — це суттєвий ризик серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та еректильної дисфункції", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Та й брак жиру шкідливий і навіть небезпечний для життя. Жирова тканина виділяє чи змінює низку гормонів. У жінок із надто низьким вмістом жиру в тілі може початися дисменорея — порушення менструального циклу чи його припинення.

Також Супрун озвучила небезпеку ожиріння: воно на 180% збільшує ризик раку підшлункової залози; зі збільшенням індексу маси тіла та окружності талії пропорційно зростає ризик раку прямої кишки; ожиріння часто призводить до депресії, ризику апное (зупинки дихання уві сні), діабету 2 типу, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок. 

Як повідомляв УНІАН, раніше лікар Євген Комаровський пояснив, до яких серйозних наслідків може призвести ожиріння.