Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему / фото bbc.com

В Україні трапився перший підтверджений випадок вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту.

Його зафіксували у дворічної дитини з Волинської області, повідомляє МОЗ.

У міністерстві стверджують, що батьки зумисно відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами. 

Відео дня

Останні випадки хвороби в Україні фіксувалися у 2015 та 2017 роках, проте вона знову дала про себе знати.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і може призвести до паралічів та парезів. Шляхами передачі вважаються фекально-оральний (брудні руки, вода, заражена їжа, екскременти) та повітряно-крапельний. 

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти до п’яти років. 

Читайте такожУ Києві зафіксували перший випадок дифтерії

Симптоми та лікування поліомієліту

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними.

Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.

Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.

Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Ускладнення поліомієліту

Близько 5% хворих помирають. В основному — через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту — пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Де, коли та кому варто вакцинуватися? 

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов'язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

1 доза - 2 місяць життя дитини

2 доза - 4 місяць

3 доза - 6 місяць

4 доза - 18 місяць

5 доза - 6 років

6 доза - 14 років

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров'я  України.  

Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби - це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.