У столиці зафіксована дифтерія / фото pixabay.com

У Києві зафіксовано 2 випадки захворювання на дифтерію: у 9-річного хлопчика та чоловіка, якому близько 30-ти років.

Про це УНІАН повідомила керівник прес-служби Департаменту охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації Наталія Вишневська.

«Захворілих двоє, в обох нетоксигенні штами», - сказала Вишневська, додавши, що наразі вони почувають себе добре.

Відео дня

За її словами, і хлопчик, про якого вже раніше повідомлялось, і чоловік не потребували введення протидифтерійної сироватки, їх лікують антибіотиками.

За інформацією Вишневської, чоловік 23 жовтня звернувся до лікаря поліклініки через погане самопочуття, в нього тоді ж було взято мазок на наявність бактерій дифтерії і вчора надійшли позитивні результати аналізу. Захворілий відразу був госпіталізований до Олександрівської лікарні

Читайте такожСпалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми (фото, відео)

«Його життя у безпеці, він не потребує введення сироватки, але він є носієм бактерії. Тому поки не пролікують антибіотиками, має перебувати у лікарні», - зауважила Вишневська.

У 35-річної жінки, яка також була госпіталізована у Олександрівську лікарню, за даними Вишневської, лабораторно дифтерію не підтверджено. Результат аналізу отриманий сьогодні вдень.

«У жінки лабораторним дослідженням дифтерія не підтверджена. Це була ангіна з клінічними проявами дифтерії», - сказала Вишневська. «Лікарі діяли за протоколом. Як відомо, дифтерія висівається деякий час і якби в жінки виявилась дифтерія, то вона без введення сироватки просто не вижила б. Зараз вона почувається добре, з реанімації її перевели. Її стан покращився. Тут за протоколом ввели сироватку, бо клінічно це була дифтерія і лікували її клініку», - прокоментувала керівник прес-служби департаменту.

За її даними, наразі в Києві залишаються в запасі 5 ампул протидифтерійної сироватки з 8, що отримала столиця як гуманітарну допомогу. Також вона нагадала, що закупівлею сироватки займається МОЗ.

Як повідомляв УНІАН, 24 жовтня Департамент освіти і науки КМДА поінформував, що у столичному ліцеї № 303 один учень – 9-річний хлопчик - захворів на дифтерію.

У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я уточнили, що діагноз "дифтерія" було встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних дитини. Хлопчик не щеплений від хвороби через відмову батьків. Його було госпіталізовано.

Читайте такожУ Києві зафіксували новий випадок дифтерії, у столиці не залишилося жодної дози сироватки - ЗМІ

Начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА Василь Животенюк 25 жовтня повідомив, що столиця має 8 доз антидифтерійної сироватки. Вона розміщена у Дитячій клінічній інфекційній лікарні. Ці 8 доз надійшли місту у серпні цього року як гуманітарна допомога.

Животенюк зауважив, що до серпня також була сироватка, в якої закінчився наразі термін використання.

Своєю чергою, завідувачка інфекційним відділенням Олександрівської клінічної лікарні Людмила Мінова зазначила, що сироватка застосовується лише при важкій формі дифтерії.

Вчора повідомлялось, що до Олександрівської клінічної лікарні Києва у стані середньої тяжкості потрапила 35-річна жінка - мати трьох дітей, та чоловік. Зазначалось, що на пацієнтку використали всі наявні в столиці дози спеціальної сироватки. "Її ввели протидифтерійний імуноглобулін, який збирали у всіх лікарнях", - заявила радниця міністра охорони здоров’я Ольга Голубовська.