Залучення інвестицій в систему охорони здоров’я є окремо у пріоритетах МОЗ на 2020 рік, каже Скалецька / фото УНІАН

У Житомирі міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька презентувала ключові пріоритети в охороні здоров’я у 2020 році.

Як повідомляє Урядовий портал, до ключових пріоритетів в охороні здоров’я у наступному році увійшли: запуск програми медичних гарантій у 2020 році; покращення сервісу надання медичних послуг; розроблення концепції страхової медицини; залучення інвестицій в систему охорони здоров’я; запуск системи трансплантації; реформа громадського здоров’я та епідемічна безпека; розбудова системи електронного здоров’я; запровадження лікарського самоврядування; запуск єдиного національного медичного закупівельника лікарських засобів та медичних виробів; розширення доступу до безкоштовних ліків, в т.ч. розширення програми "Доступні ліки".

«Принцип «Гроші за пацієнтом» ми поширимо на всі рівні медичної допомоги. Це дозволить розвивати конкуренцію серед медичних закладів і боротьбу за пацієнта. Такий підхід дозволить покращити якість медичних послуг. Ми забезпечили населення безоплатною первинною медичною допомогою. Наразі працюємо над розбудовою відповідної системи контролю якості. Наша мета – збільшити потік людей саме на рівень сімейної медицини. Адже у всьому цивілізованому світі 80% проблем із здоров’ям вирішують сімейні лікарі і лише 20% - займаються вузькі спеціалісти. В Україні ситуація – навпаки. До сімейників йдуть лише 25% , а решта 75% - відразу на рівень спеціалізованої допомоги. Такий підхід не дозволяє мати лікаря, який несе відповідальність за здоров’я людини на різних етапах його життя. Ми це змінюємо», - зазначила Скалецька.

Відео дня

З 1 квітня 2020 року стартує програма медичних гарантій. «Програма медичних гарантій - це перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. До неї увійдуть реімбурсація лікарських засобів, послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожВ Україні запустили новий онлайн-сервіс для пошуку "доступних ліків"

Зазначається, що у законі «Про державний бюджет України на 2020 рік» на фінансування програми медичних гарантій передбачено 72 млрд гривень . Уже кілька місяців заклади охорони здоров'я, що надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу готуються до переходу на нову систему фінансування аби отримувати державні кошти від НСЗУ.

З 2020 року буде розширюватись програма безкоштовних або з невеликою доплатою ліків «Доступні ліки». Сьогодні це ліки на лікування серцево-судинних захворювань, діабет ІІ типу та бронхіальні астма. На них закладено у державному бюджеті 2,1 млрд грн. Далі до програми увійдуть нові ліки, зокрема - інсуліни.

Скалецька повідомила, що одним із ключових напрямків роботи Міністерства охорони здоров’я у наступному році стане запуск системи трансплантації.

Крім того, залучення інвестицій в систему охорони здоров’я є окремо у пріоритетах МОЗ на 2020 рік.

«Ми всі розуміємо, що ніколи в держави не буде стільки коштів, щоб оновити лікарні та обладнання, розвивати клінічні дослідження та інше. А все це має дуже великий вплив на якість медичних послуг. Тому створення умов для заходу інвестицій у сферу, перемовини із потенційними інвесторами і пакування інвестиційних ініціатив у проекти – теж на порядку денному МОЗ та уряду в цілому» - підсумувала Скалецька.

Під час заходу міністр також підкреслила, що відповідно до ухваленого урядом бюджету на 2020 рік, система охорони здоров’я отримає 113,3 млрд. грн, що 13% більше від обсягу 2019 року. «Але головна мета поточного уряду та Міністерства охорони здоров’я це не збільшувати бюджет, а створити умови для ефективного його використання, щоб кожна копійка працювала ефективно і для людей», - заявила міністр охорони здоров’я.