Но-шпа як панацея від усього — один із міфів радянської медицини, наголосив лікар / фото УНІАН

До відомого українського лікаря Євгена Комаровського звернулися батьки дитини, у якої завжди холодні руки та ноги при високій температурі.

За їхніми словами, лікарі кажуть, що це спазм судин і треба дитині давати "Но-шпу": 1/3 таблетки й прикладати грілку до стоп. А дитина при високій температурі (38,5-39,5°) завжди просить вкрити її ковдрою.

Читайте такожКомаровський назвавши симптоми нестачі води в організмі

Відео дня

Батьки запитали у педіатра, чи потрібно вкривати дитину хоча б на час, поки подіє жарознижувальне.

"Перше: но-шпа до судин не має взагалі ніякого відношення. Зовсім. Цей препарат зменшує спазм гладкої мускулатури кишечника, і то не дуже ефективно. Но-шпа як панацея від усього — один із міфів радянської медицини. Тож забудьте про ці ліки, особливо стосовно лікування дітей", - наголосив Комаровський.

"Друге: грілку, в принципі, прикладати у вашій ситуації можна,.. але спочатку візьміть цю грілку і переконайтеся, що її температура не вища за 38 градусів — причому це межа — і покладіть на ніжки, якщо цього хочеться, якщо про це просить дитина", - додав лікар.

Він зазначив, що якщо дитині холодно і вона просить вас вкрити її ковдрою — обов'язково накрийте. Тільки не закривайте ніс, щоб вона могла нормально дихати.

Педіатр нагадав, що при високій температурі має бути чисте прохолодне повітря, але теплий одяг.

Питання: ⠀ У нашого дитини холодні руки і ноги при високій температурі. Спочатку ми панікували, а тепер завдяки вам знаємо, що це нормально, просто індивідуальна особливість, і треба до лікаря, тільки якщо кінцівки синіють. Але наші лікарі кажуть, що це спазм судин і треба дитині давати «Но-шпу»: 1/3 таблетки і прикладати грілку до ступень. Дитина ж при високій температурі (38,5-39,5°) завжди просить вкрити її ковдрою, навіть якщо на дворі спекотний серпень і немає кондиціонера. Потрібно вкривати хоча б на час, поки подіє жарознижувальну? ⠀ Відповідь: Перше: но-шпа до судин не має взагалі ніякого відношення. Зовсім. Цей препарат зменшує спазм гладкої мускулатури кишечника, і то не дуже ефективно. Але-шпа як панацея від усього — один із міфів радянської медицини. Так що забудьте про це ліки, особливо стосовно лікування дітей. ⠀ Друге: грілку, в принципі, прикладати у вашій ситуації можна, але я боюся одного обставини — коли дорослі ставлять грілку дитині, вони можуть перестаратися з температурою і часом впливу. Коли гаряча грілка буде прикладена до спазмированной холодної нозі, то можна дитину і до опіку довести. Тому спочатку візьміть цю грілку і переконайтеся, що її температура не вище 38 градусів — причому це межа! — і покладіть на ніжки, якщо цього хочеться, якщо про це просить дитина. ⠀ Третє: якщо дитині холодно і він просить вас вкрити її ковдрою — обов'язково накрийте. Тільки не закривайте ніс, щоб він міг нормально дихати. Я на це багато разів вже фіксував увагу, але повторюся ще, оскільки це дуже важливо: при високій температурі має бути чисте прохолодне повітря, але теплий одяг. Відчуття холоду і те, що ви дитину розкрили, давши контактувати шкіри з холодним повітрям, як раз і призводить до спазму судин шкіри. В результаті процес віддачі тепла організмом в навколишнє середовище погіршується, і температура не падає. Точно так само не покращує стан температурящего дитини засовывание його в холодну воду або обгортання холодними мокрими простирадлами. Це ефективно, якщо температура води не нижче 36 градусів. ⠀ #докторкомаровский #діти #здоров'я

Публікація від Доктор Комаровський (@doctor_komarovskiy)

Раніше лікар Євген Комаровський відповів українцям, чи варто скасовувати поїздку за кордон через коронавірус.