Однією з найпомітніших для українців змін в системі охороні здоров'я стало підписання декларацій з лікарями / фото УНІАН

Однією з найпомітніших для українців змін в системі охороні здоров'я в рамках проведення медичної реформи стало підписання декларацій з лікарями.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-презентації результатів соціологічного дослідження Інституту Горшеніна та представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні "Реформи в Україні: зміни на краще або імітація прогресу" повідомила керівник департаменту досліджень Інституту Горшеніна Світлана Балюк.

Читайте такожВ Україні 1 квітня стартував другий етап медреформи: що змінилося для пацієнтів і лікарів

Відео дня

Вона зауважила, що дослідження стосувалося широкого спектра реформ, які розпочалися після Революції гідності.

Говорячи про медичну реформу, Балюк зазначила, що дослідження проводилося у вересні-грудні 2019 року. Спершу було проведено 5 фокус-групових досліджень у 5 макрорегіонах країни, а після цього було проведене масове дослідження face-to-face. Загалом було опитано 2 тисячі респондентів по всій Україні, окрім окупованих територій.

Так, говорячи про реформи, які були розпочаті за часів попередньої влади, Балюк зазначила: "Коли ми запитали українців про різні реформи, які їм відомі, то побачили, що серед всіх цих змін, які відбувалися, медична реформа була найбільше на слуху, тобто, про неї знали найбільше українців - 82,9%. Разом з тим лише 15,3% українців зазначили, що особисто на собі відчули позитивні результати цих реформ".

Водночас, додала Балюк, більш ніж половина українців зазначили, що відчули на собі негативні результати цих реформ.

"Ми пов'язуємо такі дані з різними факторами. Зокрема, ми спиралися на результати і фокус-групових досліджень, під час яких українці казали (якщо брати позитивні моменти) про те, що з'явилася можливість самостійно обирати сімейного лікаря або терапевта та педіатра, та підписувати з ним декларацію. Також учасники фокус-груп казали про комп'ютеризацію медичних закладів, запуск електронного сервісу запису до лікарів", - пояснила представниця Інституту.

Крім того, зазначила вона, опитані згадували про постачання безкоштовних ліків окремим категоріям населення.

"Коли ми говорили про проблемні питання, чому українці негативно оцінюють медичну реформу, тут ми зіткнулися з тим, що українці досить емоційно сприймають цю реформу... Дехто говорив про своє негативне ставлення, про недовіру до минулого керівництва МОЗу, дехто казав про те, що незрозуміла суть реформи. Також під час дискусій мова йшла, що пацієнти, лікарі та чиновники на місцях не завжди, можливо, розуміють ті позитивні моменти, які дає ця реформа. І, більш того, взагалі не сприймають цю реформу", - сказала Балюк.

Вона підсумувала, що безліч учасників фокус-груп згадували про підписання декларацій з пацієнтами.

"Тобто, це було однією з найбільш помітних для пересічного громадянина змін, впроваджених в системі охорони здоров'я", - сказала керівник департаменту.

Крім того, додала Балюк, в українців запитали, як вони ставляться до впровадження системи підписання декларацій з лікарями, і більшість опитаних відповіли, що позитивно. При цьому 30% вказали на негативне ставлення до цієї системи.

"Одночасно, коли ми запитали, чи підписали декларацію з сімейним лікарем... Переважна більшість на кінець року, а це 82%, сказали, що підписали декларацію. Цікаво, що серед тих, хто підписав декларацію, більшість респондентів зазначили, що позитивно ставляться до такої системи підписання декларацій", - повідомила Балюк.

Також більш ніж половина українців зауважили, що виступають за продовження реалізації медичної реформи; 30% опитаних вказали на необхідність впровадження медреформи у повному обсязі.

Серед іншого, також дослідження продемонструвало, що 63,3% опитаних підтримують впровадження державної страхової медицини.

Як повідомляв УНІАН, за даними МОЗ, станом на 1 березня 2020 року, 29 мільйонів громадян України уклали декларації з сімейними лікарями.