На перших тендерних торгах щодо закупівлі ліків було зекономлено 14 млн. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні йшлося на прес-конференції у Міністерстві охорони здоров’я України.

Було зазначено, що МОЗ почало проводити тендерні закупівлі, які дозволяють значно зекономити бюджетні кошти – ціни за багатьма позиціями знижено у 1,5 рази.

Відео дня

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я, голови Комітету з конкурсних торгів МОЗ України Раїси МОІСЕЄНКО, зекономлено на 16% більше коштів, ніж очікувалося.

«Ми робимо торги прозоро. Головна мета міністерства одна - ми маємо здешевити лікарські засоби, які закуповуються централізовано, бо це великі обсяги лікарських засобів. Ми повинні закуповувати якісні лікарські засоби і забезпечити якомога більшу кількість пацієнтів медикаментами, які закуповуються централізовано МОЗ», - наголосила Р.МОІСЕЄНКО.

Вона підкреслила, що МОЗ увійшло «у повний ритмічний режим планування і проведення процедур тендерних закупівель». «Ми залучаємо до проведення процедури закупівлі, переліку, оцінки лікарських засобів значну кількість практичних лікарів Це надзвичайно важливо. Ми також усунули від впливу - абсолютно чіткого - керівників великих інститутських установ… Так відбулося при закупці ліків від туберкульозу, так ми працюємо по всім напрямкам – онкологія, СНІД та іншим», - сказала заступник міністра.

На прес-конференції було зазначено, що тендерні закупівлі проводитимуться насамперед за тими програмами, де залишки ліків – критичні, позаяк у деяких регіонах є значні залишки лікарських засобів, зокрема, по програмам лікування ВІЛ/СНІДу – 70%, репродуктивне здоров’я – понад 58%.

Водночас вона заявила, що стовідсоткового забезпечення ліками пацієнтів, які потребують лікування за державними програмами, не очікується.

«На превеликий жаль, ні у попередні роки, ні у цьому році МОЗ не зможе гарантувати повного забезпечення лікарськими засобами. Хоча цього року охоплення медикаментами утричі більше, ніж у попередні роки. Зокрема, вперше (за роки незалежності країни) потреба хворих на туберкульоз першого ряду буде задоволена на 100%», - зазначила Р.МОІСЕЄНКО.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я України, заступник голови Комітету з конкурсних торгів МОЗ Галина КАЛІШЕНКО звернула увагу на те, що при проведенні тендерних закупівель МОЗ зіткнулося з фактом змови.

«По деяким позиціям є змова основних постачальників лікарських засобів: вони або взагалі не з’являються на торги, або надають явно завищену ціну. Порядок ціноутворення дуже болюче питання… Тому у вересні місяці МОЗ презентує наше нове бачення процедур закупівлі», - наголосила Г.КАЛІШЕНКО.