Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» планує закупити сім препаратів другого ряду і безкоштовно забезпечити ними хворих на туберкульоз в рамках програми фонду «Зупинимо туберкульоз» за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Фонду.

На сьогоднішній день два препарати зі списку - канаміцин і капреоміцин - не зареєстровані в країні. У той же час реєстрація закуповуваних препаратів в Україну, а також відповідність якості до вимог Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ) є основною умовою Глобального фонду. Крім реєстрації, препарати повинні проходити процедури прекваліфікації ВООЗ та мати рекомендації від Зовнішньої групи експертної оцінки.

Відео дня

Існуючі іноземні виробники, схвалені ВООЗ, просто відмовляються реєструвати продукт в Україні: через невеликі обсяги закупівель в рамках програми ринок країни їм нецікавий. Виходом зі проблемного становища є проходження контролю якості українським виробником «Київмедпрепарат», який виявив бажання пройти прекваліфікацію ВООЗ, а також готовність інших виробників пройти всі необхідні процедури.

Закупівля двох зазначених препаратів планується через Комітет Зеленого Світла ВООЗ, який забезпечує занижені ціни. Однак відсутність препаратів, перебої з поставками, розбивка по партіях, нестабільна цінова політика є постійними перешкодами для співпраці з Комітетом. У такій ситуації вкрай важливо підтримувати вітчизняних виробників, з якими можна домовлятися про постійні ціни і безперебійне постачання.

Фонд «Розвиток України» закликає вітчизняних, а також міжнародних виробників підтримати проект «Зупинимо туберкульоз в Україні», пройти необхідні процедури і забезпечити країну препаратами другого ряду, без яких неможливо лікування найскладнішої форми туберкульозу.