Ілюстрація / REUTERS

Міністерство охорони здоров'я та фармвиробництва обговорили питання запровадження 2D-кодування лікарських засобів.

За даними ВООЗ, до 10% лікарських засобів, які є на ринку України, фальсифіковані. Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

У МОЗ зазначили, що в Україні маркуватимуть не лише препарати власного виробництва, а й імпортного.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці отримають ліки за доступними цінами, якщо фармкомпаніям дозволять наростити випуск генериків - Шимків

"Це великий ризик для пацієнтів. Перше, що ми обговорили з фармкомпаніями, – це запровадження 2D-кодування лікарських засобів, усіх, що використовуються і зареєстровані в Україні. Це і українського, і імпортного виробництва. Така світова практика", - зазначив Степанов.

2D-кодування здійснюватиметься під час виробництва препаратів, код одразу вноситься в загальну систему, і шлях лікарського засобу можна буде відстежувати від виробництва до аптеки.

За словами Степанова, таким чином можна чітко проконтролювати наявність фальсифікованих лікарських засобів в українських аптеках.

На впровадження 2D- кодування можуть піти від 2 до 2,5 років, оскільки деяким фармвиробникам потрібно переобладнати виробничі лінії. Першими на 2D-кодування будуть переведені ті лікарські засоби, які входять до урядової програми "Доступні ліки".

Як повідомлялося, в Україні за програмою "Доступні ліки" можна отримати безкоштовно 77 з 256 лікарських засобів. До програми увійшли 187 засобів для лікування серцево-судинних захворювань, 43 для діабету ІІ типу, 15 для бронхіальної астми та для лікування ревматичних хвороб. Слід зауважити, що 256 ліків безкоштовно, або за невеликою доплатою українці зможуть отримати в понад вісьмох тисяч аптеках, які розташовані в різних регіонах країни.