Карантин в Україні можуть посилити / REUTERS

Україні навряд чи вдасться уникнути повного локдауну - навіть попри введення карантину вихідного дня.

Таку думку висловили низка вітчизняних експертів, пише "РБК-Україна".

За прогнозом доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Шупика Федора Лапія, в Україні неминучі зростання числа випадків коронавірусу й запровадження жорсткого локдауну.

Відео дня

"Навіть якщо подивитися на поведінку мітингувальників: більшість людей у натовпі не використовують масок, носять маски під носом, на підборідді. Є чимало малого та середнього бізнесу, які дбають про безпеку своїх відвідувачів та клієнтів. Але також і є чимало українців, які цим нехтують і взагалі заперечують існування COVID-19", - сказав Лапій.

Читайте такожШмигаль розповів, коли Україна отримає вакцину від COVID-19

Своєю чергою лікар-інфекціоніст Володимира Курпіта переконаний, що ефективність карантину вихідного дня не доведена.

"Мені б не хотілося лякати українців. Але найвірогідніший сценарій - це погіршення епідемічної ситуації і, як результат, необхідність вводити жорсткий карантин через два-три тижні", - вважає він.

За його словами, приклад Чехії та Бельгії показує результат від жорсткого карантину - через два-три тижні у них пішов спад нових заражень.

У Київській школі економіки вважають, що будь-які часткові обмеження на сьогодні не будуть ефективними в стримуванні пандемії в країні. Керівник Центру економіки охорони здоров'я Павло Ковтонюк пояснив, що в Румунії, де влада пішла на компромісний варіант карантину, зростання інфікування тільки прискорюється.

Карантин в Україні: що відомо