Дієтологи розповіли, як сон впливає на нашу вагу / фото ua.depositphotos.com

Тривалість і якість сну безпосередньо пов'язані з нашою вагою, вважають дієтологи. Вони кажуть, що при нестачі сну порушується баланс речовин, що відповідають за відчуття голоду і ситість, порушується метаболізм

Про те, як сон впливає на вагу людини розповіли в Instagram "Клініка Дієтології Наталії Самойленко".

Читайте такожБезсоння і втома: чому переведення годинників шкодити здоров'ю

Відео дня
  • Як сон впливає на наш апетит

"Наш апетит контролюється такими нейромедіаторами, як лептин і грелін.

Грелін сигналізує "хм, час вже й поїсти, не думаєш?", а лептин схрещує руки, вказуючи "все, я ситий", - йдеться в повідомленні.

Вченими було доведено, що люди, які спали 4 години в день, мають рівень греліну вище, ніж ті, хто спав 10 годин. При регулярному недосипанні баланс лептину та греліну в організмі порушується, що призводить до переїдання і, як наслідок, - до зайвої ваги.

Також було доведено, що знижений сон впливає на вибір їжі і спосіб сприйняття їжею мозку. Як правило, люди з недосипом збільшують споживання калорій на 22% і вибирають продукти, багаті вуглеводами, порівняно з тими, хто висипається.

  • Поганий сон порушує регуляцію обміну речовин

Існує такий термін, як "швидкість обміну речовин у спокої"? Тобто, поки ми спимо, наш організм спалює певну кількість калорій. Це залежить від статі, віку, м'язової сили. І порушення сну знижує цей показник, що загрожує діабетом другого типу та ожирінням.

"Коли ми вживаємо їжу, наш організм виділяє інсулін - гормон, який регулює рівень глюкози в крові, транспортуючи його до клітин.

Однак втрата сну до 4 годин замість 8 може погіршити реакцію нашого організму, знижуючи чутливість клітин, тобто роблячи їх згодом інсулінорезистентними", - кажуть дієтологи.

  • Порушення сну знижує фізичну активність

Коли ми мало спимо, наша активність знижується, відповідно, організм може не встигати спалювати спожиті за день калорії і вага буде повільно, але вірно підвищуватися. Крім того, при нестачі сну зменшується кількість м'язової тканини.

Інші новини на тему