Україна має відновити виробництво власних вакцин / фото УНІАН

Україна має відновити виробництво власних вакцин, а в неблизькій перспективі можливе й створення української вакцини від коронавірусу.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Я стверджую, що ми обов’язково маємо створити своє виробництво вакцин. Україна має мати повне забезпечення своїми вакцинами. Цей шлях не швидкий, це неможливо зробити за півроку, але наші виробники готові. Принаймні три виробника, з якими ми розмовляли, мають відповідні потужності, щоб виробляти вакцини", - заявив він.

За словами Степанова, йдеться про "вакцини, якими ми користуємося постійно" - проти дифтерії, кору, правцю тощо. Він додав, що це питання біобезпеки.

"COVID-19 показав, що ми повинні мати власне виробництво. Навіть якщо це на першому етапі буде дорожче. (Ці три компанії – ред.) говорять: ми готові це створювати, дайте нам, будь ласка, держзамовлення на кілька років вперед. Я вважаю, що це треба робити. Думаю, депутати це точно підтримають", - заявив глава МОЗ.

Коментуючи ситуацію з вакциною від коронавірусу, Степанов зазначив, що наразі Україна може розраховувати на 8 млн доз.

Читайте такожУ МОЗ назвали ціни на вакцину від коронавірусу

"Ми приєдналися до глобальної ініціативи COVAX. Ця ініціатива створила відповідний альянс щодо доступу до вакцини... Нам уже підтвердили, що ми можемо розраховувати на 20% від кількості населення України, тобто на 8 млн доз у рамках цього альянсу. Окрім цього альянсу ми ведемо переговори з усіма основними світовими виробниками вакцини. Звичайно, велика черга на цю вакцину", - сказав голова МОЗ.

Також він допустив можливість створення української вакцини від коронавірусу.

"Ми повинні мати своє виробництво, нам треба дати нашим науковцям шанс, у нас талановиті люди, і у нас будуть можливості виробляти… Починати з цих вакцин (закордонних - ред.), але водночас, може не так швидко, розраховувати і на вакцину від коронавірусу в Україні", - сказав Степанов.

Вас також можуть зацікавити новини