Висока температура - як збити в домашніх умовах/ фото ua.depositphotos.com

Висока температура – неприємний симптом, характерний для багатьох захворювань. Найчастіше вона є захисною реакцією організму під час боротьби з інфекцією. Тож, важливо знати, яку температуру збивати та як саме це робити.

Вплив факторів на показник температури

На температуру тіла людини впливають багато чинників, як зовнішніх так і внутрішніх. Також температура тіла людини залежить від того, як ви її вимірювали.

Фактори, що впливають на показники:

Відео дня
  • тип термометру (ртутний, електронний, рідкокристалічний, інфрачервоний);
  • місце вимірювання (у ротовій порожнині, на чолі, у пахвовій западині, у вусі, у прямій кишці);
  • частота вимірювань;
  • умови та спосіб вимірювання.

У пахвовій западині зазвичай температура нижча від базової на 0,8°С. У вусі показник може значно коливатися від реальної температури – це залежить від наявності вушної сірки. Вимірювання у ротовій порожнині температури дасть у середньому нижчий на 0,5°С показник, натомість у прямій кишці – вищий на 0,5°С.

Загалом знижувати температуру під час гарячки у дітей та дорослих Міністерство охорони здоров’я України рекомендує за різними показниками термометра.

Коли збивати температуру

Дітям потрібно знижувати температуру, якщо вона сягає позначки 38°С. У дорослого пацієнта позначка термометра повинна перевищувати 38,5°С. Тож, не варто збивати температуру, якщо вона нижче за позначку 38- 38,5°С.

Для зняття гарячки потрібно використовувати жарознижувальні препарати такі, як парацетамол або ібупрофен. У МОЗі не радять вживати для цього ацетилсаліцилову кислоту (аспірин). При застосуванні аспірину можливий синдром Рея, що викликає тяжкі ускладнення, як печінкову недостатність та енцефалопатію.

Як знизити температуру / фото ua.depositphotos.com

Знижуючи температуру тіла, варто звертати увагу не лише на позначку термометра, але й на самопочуття. При цьому не можна натирати дорослого/дитину алкоголем, щоб збити температуру.

Збивати температуру в домашніх умовах можна, коли є впевненість, що вона викликана застудою, а не більш складними проблемами організму. У такому разі потрібно негайно звернутися по медичну допомогу.

Як збити температуру без ліків

За звичайної застуди, аби знизити температуру, часто вдаються до перевірених народних засобів. Серед них такі:

Читайте такожЯк зміцнити імунітет: способи відновити життєві сили й стати здоровішимпиття рідини. Чудово підійде звичайна очищена вода, а також компоти, морси, бульйон. Рідина дозволяє активізувати потовиділення і сечовипускання, необхідні для виведення токсинів з організму;

"чайні церемонії". Пити напою треба багато. При цьому чай має бути теплим, але не гарячим. Заварювати можна липовий цвіт, шипшину, листя малини, смородини;

оцтові примочки. Слабкий оцтовий розчин, нанесений на зони особливо рясного потовиділення (пахви, шия, ліктьові і підколінні згини) сприяє активній тепловіддачі організму та зниженню температури тіла.

холодні компреси. Можна покласти на лоб і на зони особливо рясного потовиділення серветку, змочену в холодній воді. Добре обтирати хворого холодним ромашковим відваром. Корисний також сольовий відвар (у літрі води розчинити столову ложку солі).

Вас також можуть зацікавити інші новини: