Ілюстрація / REUTERS

У ситуації, якщо людина стала заручником терористів, у жодному разі не можна геройствувати, щоб не спричинити загострення ситуації.

Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив психотерапевт, науковий керівник Інституту когнітивного моделювання, радник міністра охорони здоров’я Спартак Суббота.

Спартак Суббота пояснив, як потрібно себе поводити у ситуації, коли людина стала заручником зловмисників.

Читайте також"Можуть бути послідовники або мережа": експерт пояснив, чим небезпечний луцький терорист

"Насамперед, не потрібно проявляти геройство. Жоден акт геройства не вартий життя ні ваших близьких, ні тих, хто перебуває разом з вами у заручниках, бо були обставини в Америці, коли один заручник через те, що почав проявляти активність, спровокував низку смертей інших заручників. Тобто не проявляти геройство, виконувати всі вимоги терориста за умови, що вони не завдають шкоди іншим. Тобто вимоги піти вбити або зґвалтувати інших учасників виконувати немає сенсу, тому що це може бути просто маніпуляцією і призводити до погіршення стану", – сказав він.

Спартак Суббота продовжив: "Не панікувати я не можу рекомендувати, тому що людина не може керувати своїм станом тривоги, так це не працює. Однак має сенс розраховувати на те, що спецслужби допоможуть. Має сенс чекати того моменту, коли злочинець, який узяв в заручники вас, втомиться. Іти на контакт з позитивного боку, не конфліктувати, не ображати у жодному разі. Ставити питання в міру потреби. Якщо ви хочете в туалет або якщо є необхідність в медикаментозному лікуванні, поставити питання, чи можете ви цим скористатися. Не вказувати, що якщо я не скористаюся, я помру, це може тільки дратувати злочинця, а поставити питання. Нерідко самі злочинці можуть перейнятися до своїх заручників, що було, власне, у Луцьку".

Нагадаємо, 21 липня в центрі Луцька на Театральній площі чоловік з вибухівкою і зброєю захопив маршрутку. Зловмисника затримали та обрали запобіжний захід.

А 23 липня у Полтаві правоохоронці проводили спецоперацію із затримання викрадача авто, який намагався уникнути відповідальності.

Як повідомлялося, чоловік, якого підозрюють у викраденні авто, під час затримання висмикнув чеку із гранати. Він також тримав за руку одного із правоохоронців, який його затримував, та погрожував підірвати гранату. Станом на зараз поліція досі не затримала полтавського нападника.