Ілюстрація REUTERS

Переважна більшість людей уникає можливості проявляти почуття емпатії, як показало дослідження. 65% воліють не відчувати співчуття до інших, оскільки турбота про близьких вимагає від них надто багато часу й сил.

Вчені з Університету Пенсільванії довели, що більшість людей навмисно ухиляється від прояву емпатії, оскільки вона спонукає до подальшої турботи про людей, пише MedikForum.

Читайте такожНазвано серйозну небезпеку самотності

Відео дня

А ця турбота вимагає занадто великої кількості психічної енергії, як вважають люди. Вони просто не хочуть витрачати на цю турботу час та сили, які потрібні для виконання якихось інших справ у власних інтересах. Саме тому люди воліють ігнорувати проблеми тих, хто їх оточує, не розпитувати про те, що відбувається в їхньому житті та триматися більш відокремлено один від одного.

Вчені вважають, що почуття емпатії частково є генетичним. Однак це ще й значною мірою вибір кожної людини. Ще в 1990-ті дослідження виявили так звані дзеркальні нейрони - клітини мозку, які активуються, коли ми бачимо поведінку інших. Дзеркальні нейрони допомагають мозку повторювати синапсичну активність інших, отже, розуміти їхні почуття. Втім, ці нейрони були виявлені у мавп, і вчені сумнівалися в тому, що вони існують у людей. Але вже доведено, що певні зони нашого мозку бувають активно залучені у процеси емпатії.

Раніше британські вчені розкрили простий секрет щасливих стосунків: виявляється, що пари, які сплять, тісно притулившись один до одного, набагато щасливіші у стосунках ніж ті, хто цього не робить.