Дотримуйся правил гри: топ-7 порад службового роману

З кожним роком ми проводимо на роботі все більше часу. Багато з нас там знайомляться, закохуються, займаються сексом.

Давайте разом зважимо всі "за" і "проти" і створимо власні правила офісного роману.

Відео дня

Читайте такожЕксперти розповіли, як почати нові відносини після розлучення

За підрахунками експертів, в середньому люди зараз працюють на рік на 164 години більше, ніж 20 років тому. І, попри величезну популярність мобільних сервісів знайомств, багато хто як і раніше знайомляться і закохуються саме в офісі. Там, де проводять більшу частину свідомого життя, логічно шукати собі і супутника для неї.

У цьому немає нічого страшного – навпаки. Це досить цікаво! Головне – дотримуватися правила гри:

  • Усвідомте ризики

Важливо подумати про ризики – а їх задосить. Не виключено, що відносини не заладяться і це зачепить самолюбство однієї або обох сторін. Також можливі потенційні конфлікти інтересів, які важко вирішити. Є і репутаційні ризики. Деякі колеги можуть запідозрити, що стосовно партнера у вас діє режим преференцій або навпаки.

  • Добрі наміри

Реакція колег покаже, що вони думають про ваші мотиви. Якщо вони помітять, що ви шукаєте відносин виключно заради задоволення власних потреб, будь-то просування по службі або особисті амбіції, вони будуть до вас менш прихильні. Однак, згідно з дослідженнями, колеги в цілому позитивні, коли розуміють, що ви закохані і по-справжньому піклуєтеся один про одного. Тому перевірте свої мотиви і подумайте про те, як їх сприймуть інші. Крім того, з чистими намірами вам буде легше пережити образу і уникнути непорозуміння, якщо відносини раптом обірвуться.

  • Політика компанії

Багато організацій забороняють працівникам зустрічатися з працівниками, продавцями, покупцями і постачальниками або вимагають розкриття відповідних намірів, так що слід дізнатися про це до того, як ви почнете відносини. Якщо ви вже порушили правило, рекомендуємо зізнатися якомога раніше.

  • Тримайтеся якомога далі від начальника

Зав'язувати відносини з безпосереднім начальником або підлеглим погана ідея. Такі відносини сприймаються більш негативно. Все тому, що в таких ситуаціях конфлікт інтересів проявляється найбільш гостро. Важко бути об'єктивним, коли, наприклад, вам треба оцінити звіт того, з ким ви зустрічаєтеся. А підлеглий навряд чи захоче, щоб люди думали, ніби він отримує необгрунтоване схвалення, це підриває його впевненість в собі і шкодить командному духу. Експерти відзначають, що романтичні відносини між начальниками і підлеглими насправді трапляються і іноді навіть складаються вдало. Однак якщо ви і справді думаєте завести службовий роман, потрібно "негайно вжити заходів", щоб перейти в підпорядкування до іншого начальника або перевести підлеглих в іншу команду, радять експерти.

  • Не приховуйте

Експерти вважають, що не слід приховувати свої відносини від колег і керівників. Але коли люди навколо повідомлені, це знижує незручність і підвищує ймовірність, що вони сприймуть ваші відносини позитивно. Таємні романи, як правило, гірше закінчуються і можуть "викликати корозію" в робочих відносинах. Зізнайтеся просто і прямо. 

Ваш керівник - один з перших, кому ви повинні повідомити про службовий роман. Якщо ви відчуваєте, що це зайве, поставте себе на місце вашого начальника. Коли ви розповідаєте їм про свої стосунки, ви надаєте шанс прийняти обґрунтоване рішення. Чи розповісте ви про це менеджерам з персоналу чи ні, буде залежати від правил компанії і від того, наскільки ви довіряєте колегам з відділу персоналу.

Якщо ви вирішите поділитися цією новиною з іншими колегами, швидше за все, розмови про ваші стосунки стануть однією з тем офісних пліток.

  • Встановіть межі і підтримуйте баланс

Занадто афішувати відносини теж не слід.  Потрібно намагатися поводитися коректно. 

Романтика на робочому місці може підвищити задоволеність роботою, але вона може мати негативний вплив на продуктивність, якщо люди будуть відволікатися через змішування особистого та професійного життя.

  • Якщо ви розлучитеся

Якщо ви з партнером вирішите розлучитися, краще підготуватися до цього заздалегідь. Якщо вам болісно перебувати в одному колективі з людиною, можливо, варто подумати про звільнення або хоча б про перехід в інший відділ.

Головний висновок: службовий роман повинен допомагати, а не заважати в роботі. Компанії в основному зосереджуються на наборі кращих фахівців, аналізі продуктивності та підвищенні залученості. Все це дуже важливо, але не варто забувати, що ваші співробітники — це перш за все люди. Делікатні і чіткі кадрові рішення щодо романів на роботі допоможуть створити комфортну і позитивну атмосферу між колегами і уникнути багатьох проблем, пов'язаних зі службовими романами.

Вас так само можуть зацікавити такі новини