Як пропотіти при температурі і чи варто це робити - порада лікаря / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Переважна більшість людей вважають, що якщо у них застуда, то тепло одягнутися, накритися з головою ковдрою і з'ясувати, як швидко спітніти при температурі - це кращий варіант лікування. Однак медики не згодні з цим методом - така звичка може завдати серйозної шкоди.

Чи потрібно пропотіти при температурі - думка лікаря

Всі ми хоча б раз, напевно, чули пораду "пропотіти", якщо захворів. Напитися чаю, укутатися ковдрами і варитися у власному соку. Але чи дійсно це корисно для поліпшення свого стану під час хвороби, або ж може мати, навпаки, негативний ефект, в коментарі УНІАН розповіла терапевт Марина Крапівнер.

Коли ми потіємо, з потом виходять токсичні речовини. А при хворобах, при вірусних інфекціях, при бактеріальних інфекціях продукти життєдіяльності цих вірусів, бактерій, токсини - вони накопичуються. І їх треба виводити. Для цього ми просимо людей багато пити. Для цього ми іноді робимо крапельниці.

Відео дня

Тобто, будь-які народні засоби, щоб пропотіти - це більше "бабусині поради", ніж рекомендації, підтверджені лікарями, які віддають перевагу доказовій медицині.

Лікар підкреслила, що спеціально намагатися потіти більше, ніж організм під час хвороби робить це природним шляхом, не потрібно. Укутатися, перегріватися при застуді не треба і навіть не можна, тому що там і так терморегуляція може бути порушена, і температура стане ще вище.

Чому при застуді корисно потіти і як це правильно робити

Крапівнер зазначила, що саме потіння одужати нікому не допоможе. Симптоми хвороби, наприклад, біль в горлі, нежить і кашель, звичайно ж, залишаться. Але загальне самопочуття може трохи покращитися, тому важливо знати, як правильно потіти при застуді:

Пропотіти спеціально дуже складно. Ми ж не підемо хворі в баню, ми не підемо нікуди, ми ніяк це потовиділення не викличемо... Пропотіти цілеспрямовано ми не можемо. Тому, якщо людина потіє, - добре. Якщо вона не потіє, то ми цього спеціально ніяк не зробимо

Обов'язково потрібно при цьому вживати багато рідини. Тому що інакше, якщо людина просто потіє, - коли температура піднялася-впала, піднялася-впала, - людина потіє, але вона не п'є, і на цьому тлі буде розвиватися зневоднення, яке ніяку детоксикацію нам не забезпечить, а навпаки - ще більше ми інтоксицируемся.

Вона нагадала, що зазвичай, якщо високої температури у людей немає, то і інтоксикація не така вже висока, а якщо температура висока, то коли вона падає, людина, найчастіше, потіє.

І ми вважаємо, що це добре. Тому що в цей час через шкіру виходять токсичні речовини. Але обов'язковою умовою при цьому є більше кількість рідини - щоб не розвивалося зневоднення.

Лікар зазначила, що при температурі не можна і парити ноги. Сучасна медицина цього не рекомендує.

Чи потрібно пропотіти при температурі, якщо багато п'єш

Крапівнер каже, що рясне тепле пиття - це неймовірна користь - пропотіти тоді теж вийде природним чином. Тому важливо розуміти, що краще пити при застуді:

Вода, трав'яні чаї, можливо, просто чаї. Все інше не вважається джерелом рідини. Якщо говоримо про чаї, - імбирний чай - добре, добре - смородина. Якщо говорити про потогінні якісь , - це може бути липовий чай, малиновий чай

У той же час, кава, молоко і соки в цей корисний при застуді список не входять. Як і алкоголь, який, тим більше, при застуді несе тільки шкоду, тому що він сам по собі - токсин.

Вас також можуть зацікавити новини: